Littekens na een maagverkleining: wat kun je verwachten?

Maagverkleining litteken

Een maagverkleining is niet zomaar een ingreep en het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten van de operatie en het herstel. Een vraag die je kunt hebben over het herstel na een maagverkleining, zoals een gastric bypass, mini gastric bypass of gastric sleeve, is of je littekens krijgt op je buik. In dit artikel leggen we uit of je littekens krijgt na een maagverkleining, hoe groot deze zijn en waar ze ongeveer zitten op je buik. Ook leggen we uit hoe lang het herstel duurt en wat je zelf kunt doen om de wondjes goed te laten genezen. Ten slotte geven we uitleg over mogelijk littekenweefsel dat kan ontstaan in je buik na de maagverkleining.

Door: Dr. Kevin Göttgens, maag-darm chirurg WeightWorks
⏱️ Leestijd: 2 min.

Krijg je littekens na een maagverkleining en hoe groot zijn ze? 

📄 Tijdens de maagverkleining ingreep maakt de chirurg 5 kleine sneetjes in je buik om de kijkoperatie (laparoscopie) te kunnen uitvoeren. Je kunt hier kleine littekens aan overhouden. De sneetjes die worden gemaakt zijn ongeveer 0,5 tot 1,5 cm groot. De littekens zijn dus klein en vaak goed te verbergen.

Op welke plek krijg je littekens na de maagverkleining?

De sneetjes worden gemaakt op verschillende plekken van de bovenbuik, de laagste plek zit ongeveer 10cm onder je borstbeen. De exacte plek van de wondjes kan per persoon iets verschillen, afhankelijk van de lichaamsbouw. De kleine littekens die zullen ontstaan zijn dus verspreid over je bovenbuik. Bij een maagverkleining zitten de wondjes niet direct bij je navel zoals wel andere kijkoperaties wel vaak het geval is. 

Hoe lang duurt het voordat de wondjes genezen zijn?

De huidwondjes genezen meestal binnen 1 week. Aan de binnenkant van je buik geneest het weefsel ook snel. Na een 3-5 dagen zijn de verbindingen die bij een gastric bypass gemaakt worden al goed genoeg geheeld dat het risico op een naadlekkage nagenoeg voorbij is. 

Kan ik iets doen om te voorkomen dat ik littekens krijg na de maagverkleining?

Je zult bij een buikoperatie altijd kleine littekens krijgen, anders is de operatie niet uit te voeren. De littekens zijn klein en vallen niet zo op wanneer het goed genezen is.

✅ Wil je er toch zelf nog iets aan proberen te doen, dan zou je littekencreme of pleisters voor littekens mogen plakken vanaf het moment dat het wondje helemaal dicht is en een eventueel korstje verdwenen is. 

Ontstaat er door de maagverkleining littekenweefsel in mijn buik?

Ja, naast de zichtbare kleine littekens op de huid ontstaat er ook littekenweefsel aan de binnenkant van de buik, waar de operatie is uitgevoerd. Dit is normaal en meestal niet merkbaar, maar in zeldzame gevallen kunnen verklevingen ontstaan die later klachten geven. Gelukkig zien we dit weinig bij kijkoperaties.

Je kunt littekens krijgen na een operatie

Tijdens de maagverkleining ingreep worden wondjes gemaakt. Uiteindelijk houdt je op deze plaatsen kleine littekens over. De meeste mensen ervaren hier op lange termijn weinig hinder van en ze verdwijnen vaak grotendeels uit het zicht. Littekenweefsel aan de binnenkant van de buik zal mogelijk ontstaan na de ingreep, maar leidt over het algemeen niet tot klachten.
Zorg ervoor dat je je informatie over maagverkleiningen haalt uit betrouwbare en medische bronnen, zoals een gespecialiseerd behandelcentrum of een ziekenhuis dat ervaring heeft met maagverkleiningen. Online vind je veel ervaringen op forums en social media, maar deze zijn niet altijd medisch onderbouwd of gecontroleerd door professionals. Vertrouw bij je voorbereiding dus liever op deskundige informatie, zodat je met realistische verwachtingen en de juiste kennis je traject ingaat.

Heb je ernstig overgewicht en vraag je je af of een bariatrische ingreep (maagverkleining) iets voor jou is, dan kun je onze quickscan invullen om snel meer te weten. 👇

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

27 maart 2025 |

angeliquevijghen