Over een maagverkleining (algemeen)

Een maagverkleining is een operatie om blijvend gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht en obesitas.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Door een maagverkleining kan je minder eten en heb je minder honger en daar val je van af. Vaak zelfs wel meer dan 70% van je overgewicht. Alle operaties vinden plaats onder algehele narcose. Dat betekent dus dat je tijdens de ingreep diep in slaap bent. Je merkt dan ook niets van de hele operatie.

De ingreep duurt ongeveer een uur. Alle operaties bij WeightWorks worden uitgevoerd met een ‘kijkoperatie’. De hele operatie wordt dus door 5 of 6 kleine openingen van 2 centimeter gedaan. Daardoor zijn de wondjes klein en heb je minder pijn. De meest mensen gaan de dag na een operatie weer naar huis.

Kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Het belangrijkste is je gewicht. Meestal wordt daarbij gekeken naar de BodyMass index (BMI). Dat is je gewicht in verhouding tot je lengte. Verder moet je ouder zijn dan 18 jaar, eerder serieuze afvalpogingen hebben gedaan en je mag geen verslavingen hebben. (Roken mag wel maar liever niet). We kijken ook naar je eetgedrag en of er geen psychische redenen zijn om van een operatie af te zien. Doe de Quick Scan om te zien of je in aanmerking komt.

Een operatie om af te vallen?

Er zijn heel veel varianten op de maagverkleiningsoperatie, maar bij alle operaties is wel de maag betrokken en vaak ook de dunne darm. In Nederland zijn er drie operaties die het meeste worden uitgevoerd. Met die drie operaties bestaat dan ook de meeste ervaring en worden ook de beste resultaten behaald. Hieronder volgt een korte beschrijving van de verschillende ingrepen

Behandeling

Gastric Bypass

(maagomleiding)

Een Gastric bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Mensen met een gastric bypass raken gemiddeld 70 procent van hun overgewicht kwijt.

Behandeling

Gastric Sleeve

(Buismaag)

Een Gastric Sleeve of buismaag is een operatie waarbij een deel van de maag met nietjes wordt dichtgemaakt en vervolgens verwijderd. Daarmee wordt de maag ongeveer ¾ kleiner. Er blijft een buismaag over die aan de binnenkant zo dik is als je duim. Daar past niet veel eten meer in. Door het verwijderen van een deel van de maag neemt het hongergevoel af.

Behandeling

Mini Gastric Bypass

(maagomleiding)

De Mini Gastric Bypass is een variant op de klassieke Gastric Bypass waarbij een klein deel van de maag wordt afgeniet. Het maagreservoir is iets langer om te voorkomen dat gal terugstroomt in de slokdarm en de rest van de maag blijft gewoon zitten.

Meer informatie over:

Een maagverkleiningsoperatie wordt in principe vergoed vanuit je basispakket. Dat betekent dat je zorgverzekeraar de operatie betaalt als je aan de voorwaarden voldoet. Je betaalt wel elk jaar je eigen risico zelf.

Hoewel de risico’s van onze operaties laag zijn is het niet helemaal ongevaarlijk. Daarom is het belangrijk om vooraf de risico’s te weten zodat je een goed besluit kunt nemen. Bekijk ons overzicht van de criteria waar je aan moet voldoen.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Volg deze stappen:

  • Stap 1

Doe de Quick Scan

Vul de Quick Scan in en ontdek snel of jij geschikt bent voor een maagverkleining.

  • Stap 2

Doorloop je traject

Je doorloopt het traject vanaf de screening om te kijken of je geschikt bent, tot aan de operatie. Na de operatie begeleiden we je met een persoonlijk leefstijltraject.

  • Stap 3

Ga gezond door het leven

Nu is het aan jou! Samen met onze specialisten werk je aan een gezonde levensstijl. Zo heb je het meeste resultaat en plezier van je maagverkleining.