Redo / Revisie chirurgie

Heeft een eerdere maagverkleining niet het gewenste effect of ervaar je klachten? Dan zou een redo- of revisie operatie je kunnen helpen.

We leggen uit wat redo- of revisie chirurgie is, welke operaties er zoal worden uitgevoerd, wat de resultaten zijn en de mogelijke risico’s.

Redo/ Revisie maagverkleining opnieuw doen

Wat is een redo maagverkleining?

Een redo maagverkleining, ook wel revisie chirurgie genoemd, is een tweede operatie na een eerdere bariatrische ingreep (=maagverkleining), zoals een mini-gastric bypass of gastric sleeve. Het doel van deze operatie is om klachten of complicaties na een eerdere maagverkleining te verminderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zuurbranden of reflux van gal. Een andere reden voor een tweede operatie is om opnieuw af te vallen als iemand na een eerdere ingreep weer is aangekomen of niet genoeg is afgevallen. Een redo operatie is vaak lastiger dan de eerste operatie omdat er in het operatiegebied vaak littekens en verklevingen zijn van de eerste keer. 

Welke redo maagverkleiningen zijn er?

Wanneer je opnieuw een maagverkleining wil doen, dan hangt het type operatie af van de eerste ingreep en de klachten die je ervaart. Bij WeightWorks worden onder andere de volgende operaties uitgevoerd:

  • Maagband naar gastric bypass: Als een maagband onvoldoende resultaat oplevert of klachten geeft, kan deze worden verwijderd. Vaak wordt daarna een bypass uitgevoerd, die meer effect heeft en waarmee je op de lange termijn op een lager gewicht blijft.

  • Gastric sleeve naar gastric bypass: Bij ernstige zuurklachten of gewichtstoename wordt een bypass vaak aangeraden. Dit verlaagt de druk in het spijsverteringssysteem, waardoor je minder last hebt van zuur.

  • Mini gastric bypass naar klassieke bypass: Het omzetten van een mini-gastric bypass naar een klassieke gastric bypass wordt gedaan bij gal- of zuurklachten. Door de verbinding aan te passen heb je minder last van deze klachten.

  • Gastric bypass aanpassen (redo): Als een gastric bypass onvoldoende resultaat heeft opgeleverd bestaan er ingrepen om de gastric bypass te verlengen. Maar een tweede ingreep na een eerdere gastric bypass is lastig omdat er al zoveel aangepast is aan de maag en de darm. De meest gebruikelijke oplossing is om eerst te onderzoeken of er in je leefstijl nog wat verbeterd kan worden. Helaas levert dat meestal niet veel gewichtsverlies op. Vaak wordt ook gecheckt of de verkleinde maag niet opgerekt is. Dat doe je met een Röntgenfoto (slikfoto).
    Als aanvullende operatie is een verlenging van de bypass mogelijk. Dit is echter een lastige operatie en heeft ook nadelen. Als je de bypass verlengt wordt het overige stuk van de dunne darm deel erg kort. Dat geeft risico op vitamine tekorten en diarree. Niet alle chirurgen zijn enthousiast over die ingreep. Er is nadien ook veel controle nodig. Toch zijn er wel klinieken die deze ingreep uitvoeren.
    Bij WeightWorks wordt een verlenging van een klassieke Gastric bypass niet uitgevoerd omdat we hiervoor niet de passende begeleiding kunnen geven en we de risico’s hiervan te hoog vinden. We adviseren contact op te nemen met de kliniek die je gastric bypass heeft uitgevoerd. 

  • Omzetten oude maagverkleining: Bij oudere technieken (zoals een Mason-procedure) kunnen in sommige gevallen lichamelijke klachten of gewichtstoename voorkomen. In die gevallen wordt vaak een modernere bypass uitgevoerd.

Wat zijn de risico’s wanneer je opnieuw een maagverkleining doet?

Elke operatie brengt risico’s met zich mee, en dat geldt ook voor een heroperatie. Wanneer je een maagverkleining voor de tweede keer laat uitvoeren, door een eerste maagverkleining om te laten zetten, dan brengt dit meer risico’s met zich mee dan een eerste maagverkleining, vooral vanwege littekenweefsel en lichamelijke veranderingen door de eerdere ingreep. Deze factoren maken de operatie technisch iets lastiger.

De belangrijkste risico’s wanneer je opnieuw een maagverkleining ondergaat zijn:

  • Lekkages: Door littekenweefsel is de kans groter dat er tijdens of na de operatie lekkages ontstaan.

  • Infecties en bloedingen: Omdat het weefsel al eerder is geopereerd, is er een verhoogd risico op complicaties (klachten) zoals infecties of bloedingen.

  •  Verklevingen: Littekens en verklevingen in de buik kunnen het moeilijker maken om veilig te opereren en vergroten de kans op beschadigingen.

  • Trombose en longembolie: Net als bij andere operaties bestaat het risico op bloedstolsels. Daarom worden preventieve maatregelen zoals antistollings injecties genomen.

Om de kans op risico’s te beperken wordt je lichamelijke situatie van tevoren goed in kaart gebracht, om na te gaan of de operatie zo kan worden uitgevoerd als gepland.

Wat zijn de resultaten als je opnieuw een maagverkleining laat doen?

De resultaten van een redo operatie verschillen per patiënt en zijn afhankelijk van de specifieke situatie en de reden voor de heroperatie. Over het algemeen laat een heroperatie positieve resultaten zien, zoals vermindering van klachten en extra gewichtsverlies. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Een maagverkleining opnieuw doen, zoals een omzetting van een gastric sleeve naar een gastric bypass, kan effectief zijn, maar het succes hangt ook af van jouw inzet en aanpassingen in leefstijl.

Enkele resultaten van redo’s die vaak worden gedaan:

  • Sleeve naar bypass na gewichtsstijging: Als je een sleeve naar een bypass moet laten omzetten omdat het gewicht weer is gestegen, dan zijn de resultaten van de bypass vaak minder goed dan gehoopt.

  • Sleeve naar bypass bij zuurbranden: Indien de sleeve wordt omgezet naar de bypass vanwege zuurklachten, dan verwachten we een goed resultaat; invloed op je gewicht zal het dan waarschijnlijk niet hebben.

  • Maagband naar bypass: Je kunt veel gewichtsverlies behalen op lange termijn en het kan leiden tot een afname van comorbiditeiten (klachten die voorkomen uit overgewicht).

Hoe lang duurt een redo operatie van een maagverkleining?

De duur van een redo operatie of een heroperatie na maagverkleining verschilt per situatie. Dit hangt vooral af van eventuele complicaties na de eerdere maagverkleining. Het omzetten van een sleeve naar een gastric bypass of een mini- gastric bypass naar een gastric bypass verloopt meestal snel en duurt ongeveer 20 tot 45 minuten. Andere ingrepen zoals het verwijderen van een maagband of Mason-operatie kunnen langer duren door verklevingen en littekenvorming.

Wordt een heroperatie maagverkleining (redo) vergoed?

Wanneer de resultaten na een maagverkleining tegenvallen, qua gewichtsverlies, dan zullen we met je bekijken of je in aanmerking komt voor een redo maagverkleining. Afhankelijk van de mate van gewichtsverlies zal een verzekeraar de nieuwe ingreep wel of niet vergoeden. Heb je niet al te lang geleden een maagverkleining gehad en zijn er complicaties (lichamelijke problemen) met je maagverkleining ontstaan, dan wordt revisiechirurgie, oftewel een heroperatie, altijd vergoed. Wanneer je bij klachten een maagverkleining opnieuw wil doen, bespreek dit dan altijd met de kliniek die je heeft geopereerd.

Gastric bypass WeightWorks

Vraag je je af of jij in aanmerking komt voor een heroperatie maagverkleining?

Wanneer je een maagverkleining hebt ondergaan en de resultaten qua gewichtsverlies sterk tegenvallen, of wanneer je medische klachten ervaart, zoals zuurbranden, dan kun je je afvragen of de maagverkleining kan worden aangepast. Vraag je je of of jij in aanmerking komt voor een redo- operatie, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Wat zijn de wachttijden

Bij WeightWorks zijn er geen lange wachttijden. Zodra je het voortraject bent gestart en uit de screening blijkt dat je geschikt bent voor een van onze operaties kan je binnen een paar weken worden ingepland voor je operatie. Dit kan doordat we een professioneel specialistisch team hebben met één specialiteit, maagverkleiningsoperaties. Dit maakt dat we efficiënt kunnen werken en jou dus snel verder kunnen helpen.

Heb je de maagverkleining bij WeightWorks gedaan en vraag je je af of een redo maagverkleining van toepassing is bij jou? Mogelijk hoef je dan niet opnieuw een volledige screening te doorlopen.