Maagverkleiningsoperaties

Met een maagverkleiningsoperatie of (met een mooi woord) bariatrische chirurgie, wordt een operatie bedoeld waarbij de maag en het spijsverteringskanaal operatief worden aangepast zodat mensen gewicht verliezen.

Er zijn veel verschillende operaties mogelijk, maar eigenlijk alle operaties bestaan uit een combinatie van het verkleinen van het maagreservoir zodat er minder voedsel inpast en het omleggen van het dunne darmkanaal. Door die combinatie gaan mensen minder eten en hebben ze minder hongergevoel.

Over de operaties

De operaties worden  altijd middels een kijkoperatie verricht. Dit kan alleen onder algehele narcose worden gedaan. Door de kijkoperatie zijn er maar kleine littekens en vallen de pijn en het ongemak van de operatie meestal erg mee. De meeste mensen kunnen twee uur na de operatie uit bed. Meestal is het verblijf in de kliniek maar 1 nacht en kan je de volgende dag alweer naar huis. Het afvallen kan dan direct beginnen.

In de praktijk worden meestal uitgevoerd: de Gastric Sleeve (Buismaag), de Gastric Bypass (Maagomleiding) en de Mini-Gastric Bypass (Maagomleiding).

Behandeling

Gastric Bypass

(maagomleiding)

Een Gastric bypass of maagomleiding is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Mensen met een gastric bypass raken gemiddeld 70 procent van hun overgewicht kwijt.

Behandeling

Gastric Sleeve

(Buismaag)

Een Gastric Sleeve of buismaag is een operatie waarbij een deel van de maag met nietjes wordt dichtgemaakt en vervolgens verwijderd. Daarmee wordt de maag ongeveer ¾ kleiner. Er blijft een buismaag over die aan de binnenkant zo dik is als je duim. Daar past niet veel eten meer in. Door het verwijderen van een deel van de maag neemt het hongergevoel af.

Behandeling

Mini Gastric Bypass

(maagomleiding)

De Mini Gastric Bypass is een variant op de klassieke Gastric Bypass waarbij een klein deel van de maag wordt afgeniet. Het maagreservoir is iets langer om te voorkomen dat gal terugstroomt in de slokdarm en de rest van de maag blijft gewoon zitten.

Meer informatie over:

Een maagverkleiningsoperatie wordt in principe vergoed vanuit je basispakket. Dat betekent dat je zorgverzekeraar de operatie betaalt als je aan de voorwaarden voldoet. Je betaalt wel elk jaar je eigen risico zelf.

Hoewel de risico’s van onze operaties laag zijn is het niet helemaal ongevaarlijk. Daarom is het belangrijk om vooraf de risico’s te weten zodat je een goed besluit kunt nemen. Bekijk ons overzicht van de criteria waar je aan moet voldoen.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Volg deze stappen:

  • Stap 1

Doe de Quick Scan

Vul de Quick Scan in en ontdek snel of jij geschikt bent voor een maagverkleining.

  • Stap 2

Doorloop je traject

Je doorloopt het traject vanaf de screening om te kijken of je geschikt bent, tot aan de operatie. Na de operatie begeleiden we je met een persoonlijk leefstijltraject.

  • Stap 3

Ga gezond door het leven

Nu is het aan jou! Samen met onze specialisten werk je aan een gezonde levensstijl. Zo heb je het meeste resultaat en plezier van je maagverkleining.