De criteria voor een maagverkleining

Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor een maagverkleiningsoperatie

Een maagverkleiningsoperatie helpt erg goed om blijvend af te vallen. Hoewel de de risico’s laag zijn is een operatie niet helemaal ongevaarlijk. Daarom moet je het risico van een operatie afwegen tegen het gezondheidsrisico van het overgewicht. Bij een beetje overgewicht is het gezondheidsrisico niet erg hoog, maar als je gewicht toeneemt neemt ook het risico op gezondheidsschade toe.

Dat is nog meer het geval als je al een ziekte hebt zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte. In dat geval weegt het gezondheidsrisico (en de kosten) van obesitas op tegen het risico van een ingreep. Er zijn daarom een aantal criteria waar je aan moet voldoen om in aanmerking komen voor een maagverkleining.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Wat zijn de criteria voor een maagverkleining?

Het belangrijkste is je gewicht. Meestal wordt daarbij gekeken naar de BodyMass index (BMI). Dat is je gewicht in verhouding tot je lengte. Verder moet je ouder zijn dan 18 jaar, eerder serieuze afvalpogingen hebben gedaan en je mag geen verslavingen hebben. (Roken mag wel maar liever niet). We kijken ook naar je eetgedrag en of er geen psychische redenen zijn om van een operatie af te zien. Doe de Quick Scan om te zien of je in aanmerking komt.

Alle Criteria op een rijtje:

 • Je bent tussen de 18 tot en met 70 jaar
 • Je BMI is hoger dan 40 of is dat in het verleden geweest.
 • Je BMI is hoger dan 35 en je hebt al een ziekte die samenhangt met je overgewicht. bijvoorbeeld: hoge bloeddruk of suikerziekte. Maar de lijst is veel langer. Vraag ons gerust of je in aanmerking komt. Bij suikerziekte is een BMI van 30 soms voldoende.

 • Het helpt als je al eerder bij een diëtist bent geweest en bekend bent met basiskennis over gezonde voeding.
 • Als je een eetstoornis hebt,  dat moet dit behandeld worden voordat je wordt geopereerd. Een eetstoornis kan bestaan uit een afwijkend eetgedrag of eetpatroon. Vreetbuien horen daar ook bij.
 • Je moet op het moment van opereren geen ernstige psychische problemen hebben. Gebruik van antidepressiva is geen bezwaar voor een operatie.
 • Je mag niet verslaafd zijn aan alcohol, medicijnen of drugs.
 • Je moet goed Nederlands of Engels spreken en verstaan. het is niet voldoende als een familielid alles voor je vertaalt.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Volg deze stappen:

 • Stap 1

Doe de Quick Scan

Vul de Quick Scan in en ontdek snel of jij geschikt bent voor een maagverkleining.

 • Stap 2

Doorloop je traject

Je doorloopt het traject vanaf de screening om te kijken of je geschikt bent, tot aan de operatie. Na de operatie begeleiden we je met een persoonlijk leefstijltraject.

 • Stap 3

Ga gezond door het leven

Nu is het aan jou! Samen met onze specialisten werk je aan een gezonde levensstijl. Zo heb je het meeste resultaat en plezier van je maagverkleining.