Redo maagverkleining: Wanneer is een tweede maagverkleining nodig?

Redo Operatie

Een maagverkleining is een grote stap naar een gezonder leven, maar soms is het resultaat niet zoals je had gehoopt. Je bent niet veel afgevallen of juist weer aangekomen, of ervaart klachten zoals zuurbranden. Je vraagt je af of er een oplossing is. Of de operatie opnieuw gedaan kan worden.
In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over re-do chirurgie na een maagverkleining. Je leest wat een redo-operatie inhoudt, waarom het soms nodig is, welke mogelijkheden er zijn, hoe je je voorbereidt en welk nazorgtraject passend is na een redo-operatie. Zo krijg je een duidelijk beeld en weet je wat een tweede maagverkleining operatie inhoud.

Door: Dr. Kevin Göttgens, maag-darm chirurg WeightWorks

Wat is een redo maagverkleining?

Een redo maagverkleining is een tweede operatie na een eerdere maagverkleining. Dit kan nodig zijn bij klachten zoals reflux of als het gewichtsverlies tegenvalt. Omdat het gebied al eerder geopereerd is, kan de ingreep lastiger zijn.

Wanneer wordt een maagverkleining opnieuw gedaan/ aangepast?

Het kan voorkomen dat je maar beperkt gewicht verliest of dat je weer aankomt na een maagverkleining, zoals een gastric sleeve, gastric bypass of een mini gastric bypass. Dit kan komen door lichamelijke oorzaken, maar ook omdat je je leefstijl onvoldoende hebt aangepast. Het kan ook gebeuren dat de eerste operatie niet meer goed werkt.Een maagband kan bijvoorbeeld lek raken of verschuiven. Een sleeve kan uitrekken, met gewichtstoename tot gevolg.
Daarnaast kunnen klachten zoals pijn, reflux, of galproblemen ontstaan, vooral bij een maagverkleining zoals een gastric sleeve of maagband. Bij heroperaties is het doel om niet alleen deze klachten op te lossen, maar ook om je op de lange termijn te helpen met een gezonde leefstijl. Met een redo operatie willen we ervoor zorgen dat je gezonder wordt én je prettiger voelt in je lichaam.

Hoe bereid je je voor op een redo maagverkleining?

De voorbereiding op een redo operatie is sterk afhankelijk van de reden waarom de heroperatie wordt overwogen. Heb je bijvoorbeeld klachten na een eerdere bariatrische operatie (bijvoorbeeld zuurbranden na een sleeve), dan kan de voorbereiding relatief eenvoudig zijn. De klachten zijn dan aanleiding om te opereren, en niet een ongezonde leefstijl. Je hoeft dan zelf voorafgaand aan de operatie weinig te veranderen. Mogelijk is je natraject korter dan een standaard traject.
Ben je na een maagverkleining weinig afgevallen, of ben je in de periode erna weer veel aangekomen, dan kan het zijn dat je opnieuw een screening moet doorlopen. Tijdens de screening wordt gekeken naar de medische geschiedenis, huidige leefstijl, en mogelijke medische factoren zoals medicatie of bijkomende aandoeningen. Het doel van de screening is om samen te onderzoeken waarom de eerdere operatie niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en hoe de redo kan helpen. Is de leefstijl onvoldoende veranderd, beweeg je te weinig en is je voeding niet volwaardig, dan kan het screeningsteam je adviseren eerst je leefstijl aan te passen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de kans op succes na een tweede operatie groter is.
Bij patiënten die een maagverkleining in het buitenland hebben ondergaan, kan het zo zijn dat er bij klachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de kliniek of het ziekenhuis waar de eerste maagverkleining is uitgevoerd. Bij acute klachten, waarbij het niet mogelijk is naar deze behandellocatie in het buitenland te gaan, kan WeightWorks meedenken over wat er nodig is. Als er geen medische gegevens uit het buitenland beschikbaar zijn, worden aanvullende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld foto’s of scans, uitgevoerd om de lichamelijke situatie beter in kaart te brengen. Zo kan het behandelteam een goed advies uitbrengen.

Welke nazorg krijg je?

De nazorg die nodig is na een redo-operatie verschilt per persoon. Voor patiënten met specifieke klachten door een eerdere ingreep, en die wel een gezonde leefstijl hebben, is weinig aanvullende begeleiding nodig. In deze situaties is het niet nodig om opnieuw een uitgebreid nazorgtraject te volgen. Alleen de nieuwe maagverkleining zal meestal de  klachten verhelpen.
Wanneer iemand moeite heeft met het volhouden van een gezonde leefstijl en/of na een eerdere maagverkleining sterk in gewicht is toegenomen, is het soms nuttig het volledige nazorgtraject te doorlopen. Zo kan iemand de juiste begeleiding krijgen om een gezondere levensstijl aan te nemen. Op deze manier kan iemand worden geholpen om klachten te voorkomen en op langere termijn gezonder te leven. Bij WeightWorks is er begeleiding vanuit een multidisciplinair team, bestaande uit diëtisten, lifestylecoaches, psychologen, verpleegkundigen en medisch specialisten.

Wanneer je een redo maagverkleining overweegt

De teleurstelling in een eerste maagverkleining of maagband kan groot zijn, vooral als deze tot klachten heeft geleid of niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Het is dan mogelijk om een tweede operatie te doen. In dit artikel hebben we uitgelegd wat een heroperatie inhoudt, wanneer het wordt overwogen, en hoe je je voorbereidt op een redo operatie. We begrijpen dat de onzekerheden en risico’s van revisiechirurgie spannend kunnen zijn, zeker wanneer je over een eerdere maagverkleining minder positief bent. Bij WeightWorks staan we klaar om je hierbij te begeleiden, met een gespecialiseerd team. Het behandelteam zal jouw lichamelijke situatie goed in kaart brengen en een behandelplan voorstellen waarmee je klachten kunt verminderen en je doelen kunt behalen. Wil je weten of een redo-maagverkleining iets voor jou is, neem dan contact op met WeightWorks. Wil je meer uitleg over de redo-operatie, de verschillende type redo’s die WeightWorks uitvoert en of je een redo vergoedt krijgt, dan kun je meer lezen op de Redo– pagina. 

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

4 maart 2025 |

angeliquevijghen