Onze specialisten

Dit item delen:

Dr. Frits Berends

Maag-darm chirurg sinds 1999. Hij promoveerde op het onderwerp ‘kijkoperaties voor solide buikorganen’.

In 2004 startte hij samen met dr. Ignace Janssen de Vitalys kliniek voor maagverkleiningen in Arnhem. In Arnhem was hij betrokken bij de introductie van de laparoscopische gastric bypass in Nederland. Sindsdien heeft hij vele duizenden maagverkleiningsoperaties gedaan.

Hij was verantwoordelijk voor een aantal aanpassingen aan de techniek van gastric bypass operaties, die nu door veel chirurgen in Nederland en in de wereld zijn overgenomen.

Overgewicht en obesitas zijn misschien wel de belangrijkste chronische ziektes van dit moment. Het verbaast me dat veel mensen en ook dokters obesitas nog steeds zien als een leefstijlkeuze, die op te lossen valt met voldoende gezonde keuzes en doorzettingsvermogen. Dat is echt onzin. Als je eenmaal een bepaald gewicht bereikt, is het vrijwel onmogelijk dat er nog zonder hulp af te krijgen.

"Een maagverkleiningsoperatie is veilig uit te voeren en geeft ontzettend veel resultaat. Ik geniet ervan te zien hoe patiënten na een jarenlang gevecht tegen de kilo’s ineens een veel leuker en gezonder leven krijgen. Het is mooi daaraan te kunnen bijdragen.”

- Dr. Frits Berends

Ook had hij de leiding over alle wetenschappelijk onderzoek naar verschillende aspecten van maagverkleiningsoperaties. Mede onder zijn leiding groeide de maagverkleiningskliniek in Arnhem uit tot de grootste in Nederland. Dr. Berends was bestuurslid van de wetenschappelijke vereniging voor overgewichtschirurgen (DSMBS) en voorzitter van de commissie tot herziening van de richtlijn voor chirurgische behandeling van obesitas, die in 2020 verscheen. Bij WeightWorks komen al zijn eerdere ervaringen samen in een eigen behandelingstraject dat volledig is ingesteld op succesvol gewichtsverlies.