Darmproblemen na een maagverkleining

Darmproblemen na een maagverkleining

Een maagverkleining heeft niet alleen invloed op je eetgewoonten, maar ook op je darmen. Veel mensen merken dat hun stoelgang verandert na de operatie. Je kunt last krijgen van diarree, verstopping of een opgeblazen gevoel. Soms komen er zelfs vervelende winderigheid en buikpijn bij. Dit kan zorgen voor ongemak en onzekerheid. Je vraagt je misschien af of de klachten ‘normaal’ zijn, of ze ze weggaan en of je je zorgen moet maken. Bij WeightWorks begrijpen we dat deze veranderingen veel vragen oproepen. Dr. Kevin Göttgens, chirurg, en Dr. Dave Schweitzer, internist, werken samen met een team van diëtisten om patiënten te begeleiden bij deze klachten. In dit artikel leggen we uit welke darmklachten je na een maagverkleining kan ervaren en hoe je hiermee kunt omgaan. We bespreken waarom je diarree of verstopping kunt krijgen, en wat een opgeblazen gevoel of winderigheid kan veroorzaken. Ook kijken we of voeding invloed heeft op je darmen. Tot slot bespreken we welke medicijnen kunnen helpen en wanneer je naar de dokter moet bij klachten.

Ik moet vaker naar het toilet na mijn maagverkleining. Is dat normaal?

Ja, het is normaal dat je vaker naar het toilet moet voor een grote boodschap dan vóór de operatie. We zien dat de ontlasting in het eerste half jaar na de maagverkleining dunner wordt. Ook moet je vaker naar het toilet. Dit kan zo’n 2-3x per dag zijn. De reden dat je ontlasting verandert is dat voedsel door de operatie sneller door maag en darmen gaat en je voedsel minder goed verteerd wordt. Zeker suiker, melksuiker (lactose) veel vet of olie bevattende – en pittige producten veroorzaken gemakkelijk diarree. Vaak verdwijnt dit probleem na 6 maanden, maar niet altijd. Over het algemeen kan een lichaam wennen aan een nieuwe eetsituatie en past de darm zich aan.

Quote zwangerschap na een maagverkleinining: wanneer kan ik weer zwanger worden?

Wat zijn de meest voorkomende darmklachten na een maagverkleining en hoe lang heb je er last van?

Na een maagverkleining hebben veel mensen last van veranderingen in hun stoelgang en darmen.
Je kunt bijvoorbeeld last hebben van diarree of winderigheid. Ook buikpijn, buikkrampen en een opgeblazen gevoel komen vaker voor. Vaak kun je een borrelend gevoel ervaren in je buik. Het is van tevoren niet te zeggen wie klachten ontwikkelt en wie niet. Had je voor de maagverkleining nergens last van, dan kun je na de operatie toch last krijgen van diarree of verstopping. Heel vaak is er ook niets aan de hand en gaat het prima met je.
Buik- of darmklachten worden over het algemeen veroorzaakt door voedingskeuzes die de darm irriteren. Suikers en minder vezels kunnen leiden tot gevoelige darmen. Door aanpassingen te maken in je voedingskeuzes en vooral te eten wat goed valt komt de darm tot rust en nemen de klachten af.  


Waarom heb ik last van diarree na een maagverkleining?

Na een maagverkleining, zowel bij een mini als een klassieke bypass, wordt de darm een stuk korter, wat leidt tot minder goede vertering van voedsel. Hierdoor loop je het risico dat voedsel minder goed wordt opgenomen. Er komt extra vocht uit het lichaam in de darm, waardoor de ontlasting dunner wordt en er diarree ontstaat. De meeste mensen hebben hier een korte periode na de operatie last van. Er zijn enkele producten die de darm kunnen irriteren. Het is dus goed om deze producten te beperken:

  1. Suikers zoals biet-, riet-, vruchten-, en melksuikers. Denk hierbij aan: Snoepwaren, junkfood
    en geprefabriceerde sauzen en dressings.
  2. Olie en vet
  3. Alle kunstmatige zoetstoffen en kunstmatige zoete drank. Stofjes zoals sacharine, aspartaam, stevia, xylitol zorgen ervoor dat je voedsel sneller door je darmen gaat (en minder goed kunnen worden verteerd en opgenomen).

Wie er last krijgt van diarree na de maagverkleining is van tevoren niet te voorspellen. Soms hebben mensen juist last van obstipatie, en kunnen ze niet goed naar het toilet.


Waarom heb ik na de maagverkleining last van obstipatie en wat kan ik eraan doen?

Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, betekent dat je moeilijk of minder vaak naar de wc kunt voor een grote boodschap. De ontlasting is vaak hard, droog en het kost veel moeite om deze kwijt te raken. Dit kan zorgen voor buikpijn en een opgeblazen gevoel. Er is een kleine groep die last heeft van verstopping na een maagverkleining. De meest bekende oorzaak is te weinig drinken. Mensen die vóór de operatie vaak last hadden van verstopping, kunnen hier last van houden. Dan kan medicatie een uitkomst bieden. Het meest voorgeschreven wordt Macrogol, een laxerend middel. Dit medicijn trekt water aan en zorgt ervoor dat de ontlasting soepel wordt. Ook is magnesium heel effectief. Het is van tevoren niet te zeggen wie last krijgt van obstipatie en wie niet. Bespreek met je arts welke klachten je hebt, hoe lang je er last van hebt en vraag na welke medicatie eventueel goed zou kunnen werken voor jou. 


Wat kan ik doen bij een opgeblazen gevoel of winderigheid na een maagverkleining?

Een opgeblazen buik en winderigheid ontstaan vaak door verstopping. Je kunt de klachten verminderen door voldoende te drinken en zo nodig macrogol of magnesium te gebruiken. Mochten de winden enorm vies ruiken (naar rotting), dan helpen antibiotica. Een opgeblazen buik en winderigheid kan ook in de situatie van dunne ontlasting en diarree ontstaan. Stop dan met snoepen, junkfood, te veel vruchtensuiker, te veel lactose-houdende zuivelproducten. Het team van diëtisten kan je advies geven over jouw eetpatroon en kan je helpen daar veranderingen in aan te brengen.  


Welke supplementen of medicatie kunnen helpen bij darmklachten na een maagverkleining?

Dit is afhankelijk van de klachten die je hebt. Wanneer je veel last hebt en de klachten maar niet overgaan, kan medicatie goed helpen. De behandeling wordt vaak in stappen uitgevoerd, dus eerst leefstijlverbetering, waaronder goede voorlichting over wat wel en wat niet verstandig is om te eten en te drinken en vooral ook hoeveel je moet drinken. Je bespreekt je klachten en leefstijl met de internist en diëtist. Met de behandelaren wordt een behandelplan opgesteld, waarbij het doel is de klachten die je hebt te verminderen.


Goed om te weten voor je hersteltraject na een maagverkleining

Darmklachten, zoals diarree of verstopping, kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Wij begrijpen dat dit niet alleen fysiek lastig is, maar ook mentaal zwaar kan zijn. Het kan je onzeker maken en je kunt hierdoor minder vertrouwen hebben in je lichaam. Bij WeightWorks staan wij voor je klaar met een team van specialisten die ervaring hebben met deze klachten. Onze artsen en diëtisten bieden niet alleen medische hulp, maar ook begeleiding op het gebied van voeding en leefstijl. We zijn er om je te helpen de controle terug te krijgen en je goed te voelen in je nieuwe lichaam. Bespreek tijdens de nacontroles welke klachten je ervaart, zoals darmklachten of klachten met eten. Samen kijken we naar de beste oplossing, zodat je vol vertrouwen kunt werken aan een gezond herstel.

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

2 oktober 2024 |

angeliquevijghen