Herstellen na een maagoperatie? Dit kun je verwachten!

Voordat je een maagverkleining ondergaat heb je vaak al veel opgezocht en nagevraagd over wat je kunt verwachten. Over de maagverkleining zelf, maar ook de fase van herstel. Je kunt je afvragen wanneer je weer mag douchen, of je problemen krijgt met je stoelgang en of je na de operatie veel pijn hebt.
Dr. Kevin Göttgens, maag-darm-chirurg bij WeightWorks, heeft inmiddels meer dan duizend maagverkleiningsoperaties succesvol uitgevoerd sinds 2015. Hij weet precies wat patiënten kunnen verwachten in de herstelperiode. “We zullen de meest voorkomende dingen waarmee je te maken krijgt na een maagverkleining uitleggen. Herstellen na een maagverkleining vraagt om goed zorgen voor jezelf en aanpassingen maken in je leefstijl.” In deze blog leggen we je uit wat je precies kunt verwachten tijdens het herstel van een maagverkleining. We vertellen je wat je aan klachten kunt verwachten, zoals misselijkheid en pijn, stoelgang en wondverzorging. Ook hebben we het over anticonceptie (zoals de pil) voeding na maagverkleining en wanneer je weer bepaalde activiteiten mag doen.

Maagverkleining herstel

Het is normaal dat je na een maagoperatie tijd nodig hebt om te herstellen. Klachten zoals misselijkheid en pijn zijn in de 1-2 weken na de operatie normaal. We beschrijven de algemene ervaringen en adviezen over misselijkheid, pijn, douchen/wassen en wondverzorging na een maagverkleining. Ook is het goed om te weten wat een maagverkleining voor gevolgen heeft op anticonceptie, zoals de pil.

Misselijkheid na maagverkleining: hoelang duurt het?

Na de operatie kan je misselijkheid ervaren en pijn in de schouders en bovenaan de buik. Tijdens de operatie wordt er koolzuurgas in je buik geblazen om ruimte te maken voor de operatie. Het duurt ongeveer 24u voordat het gas uit je lichaam is. Dit gas kan pijn in rug en schouders veroorzaken.

Hoe sneller je weer gaat lopen, hoe sneller het weg is. De pijn erna komt door de wond aan de binnenkant van de buik en de veranderingen die aan de maag zijn ontstaan.

Het helpt om goed rechtop te zitten en te wandelen. Meestal is de misselijkheid na 3-4 dagen grotendeels verdwenen. Als de inwendige wonden genezen, verdwijnt ook de misselijkheid. Dit duurt meestal een week.

Tip tegen de misselijkheid: Drink steeds kleine slokjes, ondanks misselijkheid. Het vullen van de maag helpt om misselijkheid tegen te gaan.

Pijn na een maagverkleining: wat kan ik verwachten?

Enige pijn na een maagverkleining is heel normaal. Zowel inwendig als uitwendig zijn er wondjes die moeten genezen. In het begin zit de pijn vaak boven in de buik met soms uitstraling naar de schouders. We verwachten dat de pijn vanaf de dag na de operatie elke dag verder zal gaan zakken. Om de pijn te verminderen kun je pijnstillers gebruiken.Het is aan te raden om de eerste dagen de pijnmedicatie op vaste tijden in te nemen om zo een goede spiegel in het bloed op te bouwen. Wacht dus liever niet tot de pijn erg is maar probeer dat voor te zijn.

  • Voor de meeste mensen is paracetamol 3-4 maal daags 1000 milligram voldoende.
  • Als de paracetamol onvoldoende werkt dan mag je Tramadol tot 3 keer per dag 50 mg gebruiken.
  • Een aantal mensen heeft helemaal geen pijnstillers nodig.
  • Advies blijft: goed in beweging blijven helpt tegen alle pijnklachten
  • Weet dat de enige pijn na de operatie normaal is. Een pijnscore van 6 op tien op dag 1 is natuurlijk anders dan wanneer je dit nog op dag 5 ervaart.

Douchen na een maagverkleining: wanneer mag dit weer?

Je mag 2 dagen na de operatie weer kort douchen. Maak de wondjes niet schoon met zeep en zorg ervoor dat je niet over de wondjes wrijft. Na de operatie mag je nog niet in bad. Het is namelijk niet goed wanneer de wondjes ‘weken’ in water. Ga pas vanaf 7 dagen na de operatie weer in bad én als de wondjes dicht zijn.

Wondverzorging na een maagverkleining

Bij de kijkoperatie zijn er 5 huidwondjes gemaakt. De wondjes zijn afgedekt met een pleister. De pleister beschermt de wond maar ook je kleding, want soms kan er nog een druppel bloed uit het wondje komen.

5 Adviezen over wondzorg na de maagverkleining operatie:

  • Je mag gewoon douchen met de pleisters. De pleisters mogen na 5 dagen worden verwijderd. Valt er al eerder een pleister af dan is dat niet erg. Er hoeft geen nieuwe op.
  • Week de wondjes niet in bad of in een zwembad. In bad gaan en zwemmen mogen weer als de wondjes zijn geheeld.
  • De wondjes zijn gehecht met een oplosbare hechting. De hechting hoeft niet verwijderd te worden. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de hechting is opgelost. Aan de buitenkant voel je soms wel waar het draadje is afgeknipt.
  • Het is normaal dat er rond de wondjes een rood randje zit. Wordt de roodheid groter, meer dan 1cm rondom de wond, neem dan contact op met WeightWorks. Een foto van het wondje met je mobiele telefoon is vaak handig voor de dokter om te beoordelen of er een ontsteking is.
  • De wond (of eigenlijk de buikwand) mag niet te snel worden belast met zwaar tillen of sport. Anders bestaat het risico op een buikwandbreukje (hernia). Het advies is 3 weken te wachten met zwaar lichamelijk werk, tillen en actieve sportbeoefening. Rustig wandelen, fietsen en zwemmen (na 10 dagen) kunnen geen kwaad.
  • Je hoeft zelf niets te doen aan de wond. Ga niet schrobben; gebruik geen zalfjes of crèmes Dit verhoogt namelijk het risico op infectie.

Patiënten bij WeightWorks krijgen na de maagverkleining altijd een ontslag folder met tips en adviezen over misselijkheid, pijn en wondverzorging. In afbeelding 1 staat wanneer je na de operatie zeker contact moet opnemen.

Afbeelding 1 Wanneer contact opnemen met WeightWorks na operatie?

Stoelgang na maagverkleining

In de eerste week na de operatie kan het 5-7 dagen duren voordat de ontlasting weer helemaal op gang is gekomen. Dit komt altijd vanzelf! Hou er over het algemeen rekening mee, zeker in de eerste week dat je ontlastingspatroon anders is.

Ontlasting na maagverkleining in week 1:

  • Ontlasting is dunner
  • Ontlasting is onregelmatiger
  • Ontlasting heeft verschillende kleuren

In de maanden erna zul je merken dat er wat meer stabiliteit in je stoelgang komt. Let op: Je ontlasting na maagverkleining zal altijd anders blijven dan ervoor.
We zien ook weleens mensen waarbij het omgekeerde het geval is. Zij hebben eerder last van dikkere ontlasting. Obstipatie (verstopping) kan ook voorkomen. In het geval van obstipatie kunnen laxeermiddelen helpen. Het allerbelangrijkste is dat je probeert minimaal 1,5l per dag te drinken!

Antistolling/ Trombose preventie na Maagverkleining

In het algemeen is het zo dat na een grote buikoperatie het risico op trombose toeneemt. Dit is dus ook het geval na een maagverkleining. Bij trombose kan een bloedvat verstopt raken door een bloedstolsel (bloedpropje). Dit kan gevaarlijk zijn omdat het bloed niet goed kan doorstromen. Het is om die reden dat we iedereen 4 weken lang prikken geven tegen trombose, zodat je geen risico loopt op trombose. Alleen bewegen en wandelen vinden we niet voldoende beschermend, maar het helpt wel extra mee ter bescherming naast de prikken.

Maagbeschermers na maagverkleining

Na de operatie krijg je voor 6 maanden een maagbeschermer ter bescherming van de nieuwe maag en de aangelegde verbinding. Na een half jaar stoppen we dit.

Zelfs als je al jarenlang een maagbeschermer gebruikt, proberen we deze na een half jaar definitief te stoppen, omdat de  maagverkleining het probleem van bijvoorbeeld zuurbranden oplost.

Uitzondering: Als je een ander medicijn gebruikt dat vereist dat je een maagbeschermer gebruikt, dan moet je deze blijven gebruiken; dit zal altijd persoonlijk met je worden besproken.

Antibiotica na maagverkleining

Tijdens de operatie krijg je antibiotica toegediend. Na de operatie krijg je dit niet meer.

Als je een maagverkleining hebt gekregen en ooit antibiotica nodig hebt, dan kan dat gewoon! Je moet er wel rekening mee houden dat je er heftiger op kunt reageren, dat je sneller misselijk bent, dat je dunnere ontlasting of diarree krijgt. De werking van de antibiotica is zoals normaal.

Anticonceptie na maagverkleining: belangrijk om te weten

Na een maagverkleining is de pil minder betrouwbaar. We raden dus af om de pil te blijven gebruiken. Bespreek met je huisarts een alternatief voordat je geopereerd wordt. Alternatieven voor de pil zijn de prikpil, een implanon staafje of een spiraal. Overleg met de huisarts welke vorm van anticonceptie het best bij je past. Door flink af te vallen kan ook je menstruatiecyclus veranderen of zelfs een tijdje wegblijven. Dat is normaal. Andere vrouwen krijgen hun menstruatie soms weer snel terug. Dit kan ook gebeuren wanneer je met je overgewicht lange tijd geen menstruatie hebt gehad. Hou hier dus rekening mee.

Voeding na een maagverkleining

Na je maagverkleining is het belangrijk om te letten op wat en hoeveel je eet. Je maag is kleiner, dus je kunt niet meer zoveel eten als voorheen. Je hebt na de maagverkleining ook gesprekken met de dietist over voeding na een maagverkleining.

Belangrijkste adviezen over voeding na een maagverkleining:

  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk op te bouwen naar 1,5l-2l vochtinname per dag. Heldere drank is het gemakkelijkst in het begin (thee, water, ranja, bouillon, appelsap). Je mag geen koolzuur drankjes meer drinken.
  • Hou eten en drinken gescheiden – zo zorg je ervoor dat je voldoende voeding in je maag kunt krijgen zonder dat je je overvol voelt.
  • Eten rustig opbouwen naar 6 eetmomenten.
  • Het is belangrijk om goed te kauwen, zodat je je eten goed fijn maakt.

De uitdaging na een maagverkleining is om het eten te beperken maar wél te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt. Dit is belangrijk voor de opbouw van spieren en zodat je lichaam zich kan beschermen tegen ziektes. Mensen met een maagverkleining kunnen sneller tekorten krijgen van bepaalde voedingsstoffen. In de maanden na je operatie is het belangrijk om te werken aan jouw nieuwe leefstijl, eet- en beweeggewoonten. Bij WeightWorks doe je dit onder begeleiding van de diëtiste en leefstijlcoach.

Wat mag ik doen na een maagverkleining en wanneer?

De wondjes die ontstaan tijdens de operatie zijn na 7-10 dagen genezen, maar de buikwand heeft langer nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat je na de operatie start met lichte vormen van beweging en je zware inspanning vermijdt.

10 Adviezen Leefstijl na Maagverkleining

  • Traplopen na maagverkleining: Dit mag direct weer na de operatie
  • Bukken na maagverkleining: Dit mag direct weer na de operatie
  • Sporten na maagverkleining: Sporten/ krachttraining mag pas na 3 weken. Kies activiteiten die zowel je conditie verbeteren als plezierig zijn
  • Zwemmen na maagverkleining: 7-10 Dagen na de maagverkleining mag je weer zwemmen; let erop dat de wondjes dicht zijn, anders moet je nog even wachten.
  • Sauna na maagverkleining: Naar de sauna gaan wordt in de eerste weken van de operatie afgeraden. In de sauna is het warm en je kan hier sneller uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende drinkt. Zorg eerst voor een goed eet-en drinkpatroon na de operatie, voordat je weer naar de sauna gaat.
  • Autorijden na maagverkleining: Autorijden mag pas weer als je helemaal goed kan bewegen en geen pijnstillers neemt die je rijvaardigheid beïnvloeden.
  • Werken na maagverkleining: Gemiddeld gaan de meeste mensen na 2-3 weken weer aan het werk. Eerder mag en kan vaak ook veilig, overleg dit eerst met je bedrijfsarts en werkgever.
  • Huishouden & kinderen: Tot 3 weken na de operatie mag je geen zware dingen tillen en geen zwaar huishoudelijk werk doen. Doe alleen licht huishoudelijk werk. We hebben het met name over teveel aanspannen van je buikspieren. Probeer meer dan 15-20 kg tillen vanaf de grond te vermijden. Dan span je je buikspieren aan. Als iemand je je kind aangeeft dan kun je deze prima vasthouden. Dit mag meteen na de operatie. Als je pijn ervaart tijdens een activiteit, stop er dan mee.
  • Seks & Zwangerschap: Er zijn geen beperkingen met betrekking tot seks na een maagverkleining. Het advies is om de eerste 12 maanden na je operatie niet zwanger te worden.
  • Vliegen na maagverkleining: Vliegen wordt in de eerste 4 weken na de operatie afgeraden. De kans op trombose (bloedstolsel of bloedpropje in de bloedvaten) neemt toe wanneer je lange tijd stil zit; niet goed kan bewegen. Vliegen verhoogt de kans op trombose. Vlieg het liefst niet zolang je de anti-trombose prikken krijgt.

Emotioneel en psychologisch welzijn na Maagverkleining

Na een maagverkleining verlies je veel gewicht en zal je lichaam er anders uit komen te zien. Hoe kun je nu omgaan met al deze veranderingen?

4 Tips om goed voor jezelf te zorgen na een maagverkleining:

  • Geef jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe lichaam. Je lichaam verandert vaak sneller dan dat je met je hoofd kunt bijhouden
  • Betrek mensen om je heen; bespreek wat er in je omgaat en wanneer je wat extra steun kunt gebruiken
  • Zoek steun/ herkenbaarheid bij anderen die een maagverkleining hebben gehad
  • Neem contact op met de psycholoog (bij WeightWorks of een eigen psycholoog) wanneer je je somber of angstig voelt en niet weet hoe je met deze gevoelens kan omgaan. Ook kun je bij de psycholoog en leefstijlcoach terecht wanneer je het lastig vindt om te wennen aan het leven na de maagverkleining.

Ik weet nu meer over het herstel na de maagverkleining; hoe nu verder?

We kunnen ons voorstellen dat er veel op je afkomt, als je leest waar je allemaal rekening mee moet houden na een maagverkleining. Je vraagt je af wanneer je weer kunt werken, wanneer je weer kunt douchen en of je je kind wel mag optillen.

Bij WeightWorks zien we dagelijks mensen voor nacontroles bij bij de internist, diëtist, leefstijlcoach en psycholoog. We ondersteunen jou bij het maken van goede keuzes en het aanleren van een gezonde leefstijl. Overweeg je een maagverkleining, dan kun je met je huisarts een verwijzing bespreken. Tijdens de screeningsafspraken voorafgaand aan de operatie kun je alle vragen die je hebt stellen aan ons behandelteam. Als je de quickscan doet, kun je snel zien of jij mogelijk in aanmerking komt voor een maagverkleining.

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

1 juni 2024 |

WeightWorks