weightworks

Overgewicht

Overgewicht

Het is te makkelijk om overgewicht en obesitas alleen maar toe te schrijven aan verkeerd eten en te weinig beweging. Overgewicht moet je zien als een ziekte met meerdere oorzaken.

Image

Net als in alle andere Westerse landen neemt in Nederland het aantal mensen met overgewicht toe. Inmiddels is meer dan de helft van de Nederlanders te zwaar. De oorzaken van overgewicht zijn niet zo makkelijk te geven. Iedereen weet wel dat het ontstaan van overgewicht samenhangt met verkeerd of teveel eten en onvoldoende lichaamsbeweging. Maar er zijn veel meer factoren die een rol spelen, zoals aanleg, stress, hormonen en slaap. De beste kans om blijvend gewicht te verliezen heb je met een maagverkleining omdat het direct je hongergevoel en verzadigingsgevoel verminderd.

Obesitas is niet een kwestie van een koekje teveel of een aantal onverstandige lifestyle keuzes. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en ook onze Nederlandse Gezondheidsraad beschouwen obesitas al jaren als ziekte. Is dat niet overdreven? Wij vinden van niet. Kenmerken van een ziekte zijn:

  1. Er is een afwijkende structuur en functie van het lichaam die klachten geeft. 
  2. Er is een kenmerkend patroon van symptomen. 
  3. Er ontstaat schade aan organen en weefsels