5 tips voor een goed herstel na een maagverkleining
Een maagverkleining is een grote stap, niet alleen voor je lichaam, maar ook voor jou als persoon. De veranderingen in voeding, stoelgang of dagelijkse leefstijl kunnen uitdagingen met zich meebrengen. Vind je het lastig om te wennen aan je veranderende lichaam of vraag je je af hoe je met sociale situaties omgaat na de operatie? Bij WeightWorks begrijpen we dat deze periode niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel uitdagend kan zijn.
Daarom delen we in dit artikel vijf tips die je helpen om goed voor jezelf te zorgen na de maagverkleining. Je leert hoe je kunt wennen aan je veranderende lichaam, hoe je steun kunt krijgen van de mensen om je heen, hoe je rust kunt creëren tijdens eetmomenten, hoe je sociale situaties makkelijker maakt en hoe je kleine successen kunt vieren. Met deze tips kun jij vol vertrouwen aan je herstel werken.
1. Neem de tijd om te wennen aan je veranderende lichaam
In de periode na de maagverkleining zul je veel veranderingen opmerken aan je lichaam. Je valt af. Je moet wennen aan een kleinere voedingsinname. Je kunt klachten ervaren met eten of ervaart problemen met je stoelgang. Hoewel veel mensen verwachten dat ze alleen blij zullen zijn, komen er vaak ook gevoelens van onzekerheid of verdriet naar boven. Of een verlies van controle over hun lichaam.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om aan deze veranderingen te wennen. In de eerste fase zul je moeten uittesten welke voedingsproducten je goed kunt verdragen en hoeveel je precies kunt eten en drinken. Het tempo waarin je afvalt is niet te sturen en dat is soms best spannend. Het kost tijd voor je hoofd om je lichaam bij te houden in het veranderproces. Dit kan er soms toe leiden dat mensen zichzelf dikker ervaren dan dat ze daadwerkelijk zijn. Probeer geduld te hebben en geef jezelf de ruimte om te wennen aan je veranderende lichaam. Sta jezelf toe om deze wisselende gevoelens van blijdschap en verwarring te voelen.
Praktische tip:
Begin een dagboek, al in de aanloop naar de maagverkleining, waarin je elke dag kort opschrijft hoe het met je gaat, wat je merkt aan je lichaam en hoe je je voelt. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen en na verloop van tijd je vooruitgang te zien. Schrijf niet alleen op wat moeilijk is, maar ook wat goed gaat. Maak ook foto’s voorafgaand aan de operatie en in de periode erna. Zo kun je – bijvoorbeeld maandelijks- zien wat het verschil is met je lichaam voor de operatie. Door je lichaam op een foto te bekijken, kun je net wat beter zien wat er precies is veranderd, dan wanneer je jezelf in de spiegel bekijkt. Dit komt doordat je met wat meer afstand naar je eigen lichaam kijkt.
2. Betrek je omgeving bij je proces
In de periode na de maagverkleining maak je veel veranderingen door qua lichaam, maar ook op gebied van leefstijl. Het herstellen na een maagverkleining kan eenzaam aanvoelen als je het alleen probeert te doen.
Wat kun je doen?
Steun van je familie, vrienden of partner kan veel verschil maken in jouw traject na een maagverkleining. Je kunt niet alleen bespreken wat er in je leven verandert, maar ook praktische hulp ontvangen in de herstelperiode na je maagverkleining. Denk aan zware huishoudelijke taken, of het doen van boodschappen. Zoek je graag steun bij mensen die zelf een maagverkleining hebben gehad, dan kun je bijvoorbeeld praten met iemand die je kent uit je eigen omgeving, of berichten/ vragen delen in een facebookgroep voor mensen met een maagverkleining.
Praktische tip
Probeer open te zijn met de mensen die dichtbij je staan en leg uit wat er in je omgaat en wat je nodig hebt. Vertel de ander wat hij/zij voor je kan doen, zoals geduldig zijn, luisteren zonder te oordelen of je helpen bij het volhouden van je nieuwe eetgewoonten. Door je omgeving te betrekken, voelen mensen zich meer betrokken en kun jij rekenen op hun steun. Samen is het proces minder zwaar dan wanneer je het alleen probeert te doen. Neem soms even een moment van rust voor jezelf om na te gaan hoe het met je gaat en of je daarin iets nodig hebt van een ander. Wil je graag even een arm om je schouder of zoek je iemand om te ventileren? Geef het aan.
3. Bouw tijd in voor je eetmomenten
Eten kan na een maagverkleining een bron van spanning worden, wanneer het eten niet goed zakt, of wanneer je buikklachten zoals dumping ervaart. Het is daarom belangrijk om veel bewuster te gaan eten na een maagverkleining, waarbij je de tijd neemt voor elk eetmoment. Wanneer je gewend bent om snel iets ‘tussendoor’ te eten, of eetmomenten over te slaan, dan vraagt het van je dat je je leefwijze gaat veranderen. Als je niet rustig eet, kunnen er klachten ontstaan, zoals buikpijn, oprispingen of een vol gevoel. Dit kan ertoe leiden dat je de eetmomenten als minder prettig ervaart.
Wat kun je doen?
Plan voldoende tijd in voor je eetmomenten. Eet bewust en proef elke hap. Neem de tijd om goed te kauwen en voel hoe je lichaam reageert. Probeer minimaal 20 minuten voor een maaltijd te reserveren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de kans krijgt om te wennen aan kleinere porties, zonder stress. Vermijd afleiding zoals de tv of computer en eet aan tafel.
Wanneer tegelijk met de kinderen eten in het begin lastig is omdat je niet rustig kunt eten, plan je eetmoment dan net ervoor of erna. Heb je een baan waarin je geen duidelijke pauze momenten hebt, bespreek dan met je werkgever hoe je er toch voor kunt zorgen dat je voldoende tijd hebt voor je eetmomenten.
Praktische tip
Zet een timer op 20 minuten en probeer in die tijd rustig en zonder afleiding te eten. Kauw het eten helemaal fijn voordat je het doorslikt. Zo voorkom je dat je te snel eet en geef je je lichaam de tijd om de maaltijd goed te verwerken. Vermijd eten en drinken tegelijk. Wanneer je dit namelijk niet doet, dan heeft je maag te weinig plek om voldoende te kunnen eten. Je maag is dan namelijk te snel vol.
4. Bereid je voor op sociale eetmomenten
Na een maagverkleining kan het wennen zijn om deel te nemen aan sociale eetmomenten. Mogelijk kun je bepaalde producten minder goed verdragen dan voor de maagverkleining, of leiden sommige voedingsmiddelen tot gerommel in je buik en darmen. Je wil je comfortabel voelen wanneer je bij anderen bent en vraagt je af hoe je op een prettige manier mee kunt doen.
Wat kun je doen?
Na een maagverkleining wil het niet zeggen dat je niet meer kunt genieten van sociale eetmomenten. Wel is het verstandig na te denken over wat je wel of niet wil eten bij anderen. Wanneer je nog maar net een maagverkleining hebt gehad en je nog niet heel uitgebreid voedingsmiddelen hebt getest, kan het helpen om vooral producten te nemen die je kent. Neem producten waarvan je weet dat je er geen klachten van krijgt. Als je uit eten gaat, kijk dan van tevoren naar het menu en kies producten waarvan je weet dat je maag ze goed kan verdragen. Ga voor een bijgerecht in plaats van een hoofdgerecht, of ga naar een tapas restaurant, waar de anderen ook uitgebreid de tijd nemen om te eten. Dit geeft jou de tijd om je eten rustig op te eten.
Praktische tip
Bepaal van tevoren wat je wil eten/ drinken tijdens sociale eetmomenten. Denk bijvoorbeeld na of het eetmoment valt binnen een van jouw zes eetmomenten op de dag. Wanneer je hapjes neemt – met name tijdens een basismaaltijd, focus dan vooral op het binnenkrijgen van eiwitten (vlees, vis, ei, etc.) en groente. Bedenk van tevoren welke hoeveelheden je wil eten. In de periode na de maagverkleining (zeker 6 maanden na de operatie) is het verstandig geen alcohol te drinken.
Wanneer je net een maagverkleining hebt gehad is het verstandig nieuwe producten zo veel mogelijk in een persoonlijke situatie uit te testen, in plaats van op een feestje. Weet je al beter welke producten je lichaam kan verdragen, dan zou je ook iets nieuws kunnen proberen als je op visite gaat.
5. Wees mild voor jezelf en vier kleine successen
Het herstelproces na een maagverkleining gaat niet altijd zoals je had verwacht of gehoopt. Misschien heb je klachten met eten of je stoelgang of vind je het wennen om je nieuwe lichaam in de spiegel te zien.
Wat kun je doen?
Probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Accepteer dat veranderingen niet alleen maar leuk hoeven te zijn. Geef jezelf de ruimte om rustig te herstellen en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Deel je zorgen of angsten met je omgeving en maak bespreekbaar wat je van de ander nodig hebt.
Praktische tip
Houd een dagboek bij met alle successen die je hebt behaald. Je successen kunnen iets kleins zijn zoals rustig eten, gewichtsverlies, blij zijn met een kleinere kledingmaat, of dat je een compliment hebt gekregen van iemand. Door te focussen op de positieve stappen die je maakt en jezelf niet de druk op te leggen dat alles direct goed moet gaan, blijf je gemotiveerd en krijg je meer vertrouwen in jezelf. Dit helpt je om positief te blijven, zelfs als het soms moeilijk is. Wanneer je het lastig hebt, of het idee hebt dat je veranderproces niet snel genoeg gaat, neem dan je dagboek erbij om te zien hoeveel vooruitgang je al hebt geboekt.
Blijf goed voor jezelf zorgen tijdens je herstel na een maagverkleining
Neem de tijd om te wennen aan alle veranderingen, betrek je omgeving, creëer rustige eetmomenten en wees mild voor jezelf. Bij WeightWorks begrijpen we dat het traject na een maagverkleining een ingrijpend proces is. Het is niet alleen een fysieke verandering die je doormaakt, maar ook een emotionele. Na de maagverkleining heb je gesprekken met de leefstijlcoach en diëtist om te bespreken hoe het met je gaat. In deze gesprekken kun je bespreken wat goed gaat, maar ook waar je tegenaan loopt. Zij zullen je adviseren in je eet- en beweeggedrag zodat je herstel zo prettig mogelijk verloopt. Wil je daarnaast ook een gesprek met de psycholoog omdat je op mentaal (psychisch) vlak extra ondersteuning kunt gebruiken, dan is dit mogelijk. Je kunt bij de leefstijlcoach of diëtist aangeven dat je graag een afspraak wilt laten inplannen.
26 november 2024 |
angeliquevijghen