Dumpingsyndroom na een maagverkleining: Wat je echt moet weten
Je denkt na over een maagverkleining en hebt gehoord dat je na het eten last kunt krijgen van vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid of diarree. Deze klachten kunnen ontstaan doordat het voedsel te snel van de maag in de dunne darm terecht komt. Dit noemen we ook wel dumping. Je wil weten wat dumping precies betekent en of jij er ook last van kunt krijgen.
Dr. Thomas Vermeer, maag- en darmchirurg bij WeightWorks, heeft inmiddels honderden maagverkleiningen succesvol uitgevoerd. Samen met Dr. Dave Schweitzer, internist bij WeightWorks, met jarenlange ervaring op het gebied van maagverkleiningen en expert op gebied van dumping syndroom, legt hij uit wat mensen kunnen verwachten op gebied van dumping. “Het is een nare klacht die je kunt krijgen als het voedsel snel van je maag naar de dunne darm gaat. Gelukkig weten we wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.” In deze blog leggen we uit wat dumpingsyndroom is, welke klachten je kunt ervaren, en wat je kunt doen om het te voorkomen. Ten slotte bespreken we hoe je dumping kunt behandelen als je er toch last van blijft houden.
Dumpingsyndroom: Wat is dat?
Dumping syndroom komt regelmatig voor na een maagverkleining. Met dumping worden klachten bedoeld die optreden wanneer voedsel vanuit de maag te snel naar de dunne darm gaat. Als dit gebeurt, kun je verschillende buikklachten krijgen. Deze klachten ontstaan doordat je lichaam moeite heeft met de snelle vertering en opname van voedsel. Dit komt omdat je maaginhoud door de operatie te snel naar je dunne darm gaat. Dumping syndroom kan optreden bij verschillende soorten maagverkleiningen, zoals de gastric bypass (GBP), mini gastric bypass (Mini GBP/OAGB), en gastric sleeve (GS). Bij zowel de gastric bypass als de Mini gastric bypass wordt een deel van je maag omzeild. Hierdoor bereikt het voedsel sneller je dunne darm. Dit vergroot de kans op dumping syndroom, vooral als je veel suikers eet. Bij de gastric sleeve wordt een groot deel van je maag verwijderd, waardoor je een kleinere, buisvormige maag overhoudt. Dit kan ook leiden tot dumpingsyndroom, hoewel de klachten vaak minder ernstig zijn dan bij de (mini) gastric bypass.
Dumpingsyndroom: wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende oorzaken voor dumpingsyndroom na een maagverkleining. We benoemen hieronder de 2 belangrijkste oorzaken van dumping:
- Eten van suikerrijke producten zoals snoep, koekjes, vruchtensap en frisdrank. Je kunt hierbij denken aan rietsuiker, bietsuiker, vruchtensuiker en melksuiker (lactose).
- Te snel eten of het combineren van eten en drinken waardoor het eten vrij snel van de maag in de darmen terecht komt
Vroege en late dumping; wat is het verschil?
Wanneer we het hebben over dumping, kunnen we de klachten onderverdelen in twee soorten: vroege en late dumping.
Vroege dumping wordt veroorzaakt doordat voedsel te snel in de dunne darm komt na het eten. De klachten ontstaan binnen 30 tot 60 minuten na een maaltijd. Late dumping ontstaat anderhalf tot drie uur na de maaltijd. Het wordt veroorzaakt door snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel als gevolg van snelle opname van suikers.
Er zijn verschillende soorten klachten die je kunt hebben bij dumping (= symptomen dumpingsyndroom).
Vroege dumpingklachten
7 Klachten die je bij vroege dumping kunt ervaren zijn:
- Een vol en opgeblazen gevoel
- Buikpijn en darmkrampen
- Diarree
- Misselijkheid
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Zwaktegevoel en soms flauwvallen
Late dumpingklachten
8 Veel voorkomende klachten die je kunt krijgen bij late dumping zijn:
- Wisselingen in bloedsuiker (door te snelle opname van suikers)
- Zweten (‘koud zweet’)
- Trillen en onrustig gevoel
- Bleek worden
- Duizeligheid
- Honger en slaperigheid
- Wisselend humeur en hoofdpijn
- Flauwvallen door te lage bloedsuikers
Is dumpingsyndroom gevaarlijk?
Dumpingsyndroom kan erg vervelend en soms beangstigend zijn, maar is meestal niet gevaarlijk. De klachten gaan vaak vanzelf over. Het is belangrijk om je eetgewoonten aan te passen om klachten te verminderen en te voorkomen.
Dumpingsyndroom voorkomen: kan dat?
Door het aanpassen van je eetgewoonten kun je veel doen om dumping syndroom te voorkomen.
6 Tips Voorkomen Dumping Syndroom na Maagverkleining:
- Eet rustig en kauw goed: Neem de tijd voor je maaltijden (Zeker 20 minuten).
- Eetstructuur: Hou je aan de eetstructuur van 5-6 momenten per dag zodat je je voedselinname verspreid over de dag.
- Scheiding van eten en drinken: Drink niet tijdens het eten en verspreid je vochtinname over de dag.
- Vermijd ‘snelle suikers’: Neem voedingsmiddelen die niet te veel snelle suikers bevatten (rietsuiker, bietsuiker, vruchtensuiker en melksuiker). Vermijd daarom inname van frisdrank, vruchtensap, snoep, gebak, zoet beleg en lactoserijke zuivelproducten.
- Vermijd ‘junkfood’: Vermijd junkfood zoveel mogelijk. Deze producten bevatten vaak snelle suikers, ook al hebben ze een zoutige smaak.
- Eet gezond en gevarieerd: Eet gevarieerd en matig in je dagelijkse voeding zoveel mogelijk de snelle suikers.
Wat kan ik doen als ik last krijg van dumping klachten?
Naast het volgen van bovenstaande adviezen vragen we je om een dagboekje bij te houden. Het is belangrijk hierbij nauwkeurig je voedingspatroon en klachten op te schrijven. Samen met je diëtist of internist ga je op zoek naar een verband tussen je eetpatroon en je klachten en zoek je samen naar een oplossing.
Behandeling van dumping klachten
Er zijn medicijnen die kunnen helpen bij het beheersen van dumping syndroom, maar dit is meestal pas nodig als veranderingen in je voeding niet voldoende werken. Overleg met je arts over de beste behandeling voor jouw situatie.
Wat kan ik doen als ik ondanks het opvolgen van adviezen toch last heb van dumping?
Je weet nu meer over dumping en wat de klachten zijn die daarbij kunnen voorkomen. Dumping syndroom kan erg vervelend zijn maar is met de juiste adviezen vaak erg goed te behandelen. Heb je op korte termijn een afspraak bij Weight Works, maak je klachten dan bespreekbaar tijdens dit consult. Je kunt alvast een voedingsdagboek bijhouden zodat je direct met je diëtist kunt zoeken naar de juiste aanpak van je klachten. Heb je geen afspraak op korte termijn of zijn je klachten heel hevig, neem dan contact op met Weight Works en we zorgen dat we je op korte termijn zien. Als je klachten ondanks aanpassingen in voeding toch blijven bestaan verwijzen we je naar een van onze internisten met deskundigheid op dit gebied. Medicatie behoort dan tot de mogelijkheden om de effecten van dieetaanpassing te versterken.
29 augustus 2024 |
angeliquevijghen