Veelgestelde vragen (FAQ)

Er wordt veel gezegd en geschreven over een maagverkleining…

Maar misschien vind je het lastig om te bepalen wat waar is en wat niet. Wij hebben de meest voorkomende vragen, feiten en fabels voor je op een rijtje gezet.

Is iets nog steeds onduidelijk? Neem contact op, wij leggen het graag uit.

WeightWorks Maagverkleinings operaties FAQ

Veelgestelde vragen (FAQ) over maagverkleining

Het is inderdaad zo dat je door gezond te leven en meer te bewegen goed kunt afvallen. Maar als je veel overgewicht hebt lukt het vrijwel nooit dat langere tijd vol te houden en daarmee een gezond gewicht te bereiken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die met dieet en sport gewicht verliezen in 95% van de gevallen weer terug zijn op het oude gewicht (en meestal een beetje meer). Een maagverkleinings operatie is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen.

Medicijnen kunnen helpen om gewicht te verliezen maar meestal helpt dat onvoldoende. De meest medicijnen zijn op recept en hebben ook bijwerkingen. Er zijn twee soorten:

  1. Medicijnen die vetten binden (bv Orlistat). Deze geven gemiddeld een paar kilo gewichtsverlies. Nadeel is vettige diarree. Op de lange termijn is het effect gering.
  2. GLP-1 analogen (bijvoorbeeld Ozempic, Saxenda, Wegovy). Deze medicijnen geven wel redelijk gewichtsverlies tot soms wel 15%. Ze worden vaak voorgeschreven bij suikerziekte in combinatie met obesitas. Nadeel is dat ze erg duur zijn en per wekelijkse injectie moeten worden gegeven. Voor een aanhoudend effect moet dat de rest van het leven worden volgehouden. Kosten lopen op tot €2000 per jaar. Ongeveer een derde van de mensen hebben flinke bijwerkingen van de medicatie zoal: buikklachten, diarree en sombere stemming. 

Iedere operatie heeft enig risico. Het risico van een maagverkleiningsoperatie is vergelijkbaar met een galblaasoperatie. Het risico op een serieuze complicatie ligt rond de 2%. Het risico op overlijden is 1 op 1000. Er is dus inderdaad risico bij een operatie. Maar iemand met ernstig overgewicht loopt zonder operatie ook een behoorlijk risico op hart en vaatziekten, op diabetes en op andere aandoeningen.

Na een maagverkleining verliezen mensen gemiddeld 70 – 80% van hun overgewicht in de eerste twee jaar na een operatie. Daarna komen ze vaak weer een beetje aan, gemiddeld 15% to 25%. Toch zijn ze dan nog heel veel lichter dan voor hun operatie. Voor een maximaal resultaat ook op lange termijn krijgt iedereen een begeleidingstraject waarin geprobeerd wordt om gezondere gewoontes aan te leren. Uiteindelijk slaagt 70% van de mensen erin meer dan 50% van hun overgewicht eraf te houden langer dan 10 jaar. Dat resultaat wordt met geen enkele andere behandeling bereikt.

Veel mensen die in aanmerking komen voor een maagverkleining weten dat zelf niet. Een vuistregel is dat als je anderhalf keer een normaal gewicht hebt je mogelijk in aanmerking komt. Meer nauwkeurig is de BMI (Body Mass Index). Met een BMI vanaf 35-40 ben je mogelijk kandidaat voor een maagverkleining. Lees hier wat de BMI is en wanneer je in aanmerking komt of doe de Quick Scan.

Mensen met ernstig overgewicht komen in aanmerking voor een bariatrische operatie. Als je voldoet aan de voorwaarden is de operatie verzekerd in het basispakket. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de kosten van de operatie en het begeleidingstraject betaalt. Wel moet je zelf het eigen risico betalen van € 385,-. Na de operatie is de spijsvertering veranderd en neem je minder makkelijk voedsel op. Daardoor loop je ook meer kans op een vitaminetekort. Het wordt dan ook dringend aangeraden levenslang extra vitamines te slikken. Vitamines zijn helaas niet verzekerd en moet je wel zelf betalen. Kom je niet voor een vergoeding in aanmerking maar wil je toch een maagverkleining dan kan dat wel als je BMI boven de 30 is. Lees meer over prijzen en vergoedingen.

Dat hangt erg af van geslacht, leeftijd, vetverdeling en de BMI. Meestal wordt vooral de huid rondom de romp wel slapper. Bij ongeveer 30% van de mensen wordt later nog een buikwandcorrectie uitgevoerd door de plastisch chirurg vanwege overtollige huid.

Daar is niet direct een antwoord op te geven. De keuze voor een operatie wordt gemaakt in overleg met de chirurg. Daarbij wordt gelet op leeftijd, persoonlijke voorkeur, bijkomende ziektes, de aanwezigheid van zuurklachten, eerdere operaties etc. In Nederland bestaat enige voorkeur voor het verrichten van een Gastric Bypass vanwege de lange ervaring met de ingreep en de zeer betrouwbare uitkomsten. Ongeveer 70% van alle ingrepen in NL is een Gastric bypass of een Mini Gastric Bypass. Bij een Gastric Sleeve is gemiddeld het gewichtsverlies wat minder en ook de kans dat je weer aankomt groter. 

Fabels & feiten over maagverkleining

Feit: Veel mensen vergissen zich daarin. Ben je 20 kg of meer te zwaar dan kan het best zijn dat je in aanmerking komt. Lees hier de criteria voor een maagverkleining.

Feit: Ook al voel je je misschien gezond, je overgewicht kan wel kwaad. Ongemerkt treedt schade op aan je lichaam. Daardoor wordt je risico op ziekte groter en leef je gemiddeld korter.

Feit: Het is waar dat na een maagverkleining de porties kleiner zijn. Maar in principe mag je alles eten. Door het veranderde darmkanaal heb je een verminderd hongergevoel en zit je sneller vol. Daardoor eet je dus minder.

Feit: Tegenwoordig zijn we zo goed geworden in deze operatie dat het risico maar klein is. Het risico is vergelijkbaar met een galblaas operatie. Ongeveer 2% van de mensen krijgt een serieuze complicatie. 1 op 1000 mensen kan aan de operatie overlijden.

Feit: Voor de meeste mensen is dat niet zo. Gemiddeld verlies je meer dan 80% van je overgewicht. Bij ongeveer 15% tot 25% van de mensen komt een deel van het verloren gewicht weer terug, maar eigenlijk nooit tot op het oude niveau.

Feit: Helaas is dat niet zo. Dieet en sporten helpen wel, maar in bijna alle gevallen maar tijdelijk. Minder dan 5% van de mensen lukt het om dat levenslang vol te houden. Bovendien is het effect bijna altijd minder dan van een operatie.

Feit: Een maagverkleining valt onder de verzekerde zorg in het basispakket. Je betaald dus alleen je eigen risico.

Feit: 95% Van de mensen gaat de dag na de operatie alweer naar huis. Je bent dus maar 1 nacht in het ziekenhuis.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Volg deze stappen:

  • Stap 1

Doe de Quick Scan

Vul de Quick Scan in en ontdek snel of jij geschikt bent voor een maagverkleining.

  • Stap 2

Doorloop je traject

Je doorloopt het traject vanaf de screening om te kijken of je geschikt bent, tot aan de operatie. Na de operatie begeleiden we je met een persoonlijk leefstijltraject.

  • Stap 3

Ga gezond door het leven

Nu is het aan jou! Samen met onze specialisten werk je aan een gezonde levensstijl. Zo heb je het meeste resultaat en plezier van je maagverkleining.