Huidoverschot na een maagverkleining: Is het te voorkomen?
Na een maagverkleining, zoals een gastric bypass, kan het voorkomen dat je last krijgt van huidoverschot of overtollige huid – doordat je veel gewicht verliest. Je vraagt je af of je dit kunt voorkomen; of je het kan tegengaan. En wat zijn de mogelijkheden als je van je overtollige huid wil afkomen? Dr. Thomas Vermeer, maag- darm chirurg bij WeightWorks, heeft inmiddels meer dan honderden maagverkleiningsoperaties succesvol uitgevoerd en geeft voorlichtingsbijeenkomsten over maagverkleiningen. Hij krijgt regelmatig vragen van patiënten over overtollige huid na een maagverkleining. “Huidoverschot kan ongemakkelijk zijn en klachten veroorzaken. Hoe jonger je bent, hoe makkelijker de huid mee krimpt na een maagverkleining.”
In dit artikel bespreken we de meest gestelde vragen over huidoverschot en enkele fabels over wat je zou kunnen doen om huidoverschot te voorkomen. Ook geven we informatie over klachten bij huidoverschot en wat je kunt doen om van overtollige huid af te komen.
Huidoverschot na een Maagverkleining: wat is de oorzaak?
Wanneer je na je maagverkleining snel en veel gewicht verliest, kan je huid vaak niet snel genoeg mee krimpen. Dit komt doordat de huid zijn elasticiteit verliest naarmate je ouder wordt of wanneer deze te snel is uitgerekt, zoals bij obesitas. Het gevolg kan zijn dat je overtollige huid krijgt op plekken waaronder het vet is afgenomen. Niet iedereen krijgt te maken met huidoverschot, maar het risico is wel groter als je veel en snel afvalt én als je ouder bent. Het is van tevoren niet te voorspellen wie last krijgt van overtollige huid en wie niet. Jongere mensen hebben over het algemeen een betere huidelasticiteit, waardoor de huid makkelijker kan mee krimpen na gewichtsverlies. Je kunt huidoverschot hebben op verschillende plekken van je lichaam, zoals je buik, billen, armen, benen en borstkas. Vrouwen kunnen ervaren dat hun borsten minder stevig zijn en meer gaan hangen.
Huidoverschot na een maagverkleining voorkomen: kan dat?
Op de vraag of je overtollige huid na een maagverkleining kunt voorkomen, is het antwoord: Nee. Op dit moment zijn er geen wetenschappelijk bewezen manieren om huidoverschot na een maagverkleining te voorkomen. De snelheid van gewichtsverlies is niet te beïnvloeden en ook niet het gewicht waarop iemand uiteindelijk stabiel blijft. Natuurlijk is er veel op internet te vinden over wat je zou kunnen doen om de kans op huidoverschot te verminderen. In afbeelding 1 vind je vier voorbeelden van fabels over dingen die je zelf zou kunnen doen om overtollige huid te voorkomen. Oftewel: deze uitspraken kloppen niet!
Afbeelding 1 4 Fabels over het voorkomen van overtollige huid na maagverkleining
De fabels in tabel 1 zijn ontstaan uit het idee dat vocht en crèmes over het algemeen goed zijn voor de gezondheid van je huid. Ook wordt aangenomen dat door te sporten (cardio-en buikspieroefeningen) je een platte buik kunt krijgen. Ten slotte bestaat het idee dat door langzamer af te vallen, de huid makkelijker mee krimpt en er minder kans is op huidoverschot. Ondanks het feit dat bovenstaande acties geen huidoverschot kunnen voorkomen, adviseren we iedereen natuurlijk wél om voldoende water te drinken, te sporten en vitamines in te nemen. Dit is enorm belangrijk na een maagverkleining voor het herstel van je lichaam op korte en lange termijn.
Welke klachten kan ik ervaren door overtollige huid na een maagverkleining?
Niet iedereen met losse huid of huidoverschot na een maagverkleining heeft hier last van. Toch zijn er verschillende lichamelijke en psychische klachten die kunnen optreden. De huidplooien kunnen bijvoorbeeld gaan schuren en zorgen voor huidirritatie (smetplekken) of (schimmel) infecties. Bij warm weer zul je sneller zweten tussen de huidplooien. Wanneer je last hebt van overhangend vel bij je buik en benen kan dit je belemmeren tijdens het bewegen. Je kunt dus lichamelijk last hebben van de overtollige huid. Ook kan het ertoe leiden dat je letterlijk minder lekker in je vel zit; dat je je schaamt voor je eigen lichaam. Schaamte kan leiden tot het vermijden van activiteiten (vb. korte mouwen dragen, niet naakt gezien willen worden door een ander, etc.).
Kan overtollige huid vanzelf weggaan na verloop van tijd?
Overtollige huid trekt niet vanzelf weg na verloop van tijd. Dit is ook niet zo als je je leefstijl hebt aangepast, gezonder eet en meer beweegt. Meer spiermassa kan er wel voor zorgen dat overtollige huid minder zichtbaar is.
Huidoverschot na een maagverkleining behandelen: wat zijn de mogelijkheden?
Als je minder last wil hebben van de overtollige huid na een maagverkleining, zoals huidoverschot na gastric bypass, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
- Dragen van Corrigerende kleding: Speciale corrigerende kleding kan helpen om minder last te hebben van de hangende huid tijdens beweging. Ook kan het helpen je zekerder te voelen als je getailleerde kleding wil dragen. De corrigerende kleding helpt wel, maar voorkomt of vermindert de overtollige huid niet.
- Huid Verwijderingsoperatie: Wil je afkomen van je overtollige huid? Dan is een operatie op dit moment de enige manier. Een huid verwijderingsoperatie, zoals een buikwandcorrectie, is een serieuze ingreep waarbij de overtollige huid wordt weggehaald en de rest van de huid strakker wordt gemaakt. Het herstel duurt meestal enkele weken tot maanden, afhankelijk van hoe groot de operatie is en hoe snel je geneest. Andere operaties om overtollige huid te verminderen zijn bijvoorbeeld een armlift, dijbeenlift en borstlift.
Op internet vind je opties zoals crèmes of laserbehandelingen om minder last te hebben van overtollige huid. Crèmes en lotions kunnen de conditie van je huid verbeteren, maar verwijderen de overtollige huid niet. Laserbehandelingen kunnen je huid strakker maken, maar helpen niet genoeg bij veel overtollige huid na een maagverkleining.
Huidcorrectie na een maagverkleining: wanneer kan dit?
Artsen hebben regels opgesteld (Richtlijnen Contourherstellende Chirurgie) over wanneer je een huidcorrectie kan krijgen bij huidoverschot na een maagverkleining.
5 Regels om in aanmerking te komen voor huidcorrectie na een maagverkleining:
- Je BMI moet lager zijn dan 35
- Je BMI mag niet lager zijn dan 20
- Je gewicht moet minimaal één jaar stabiel zijn
- Er mogen geen problemen zijn met de maagverkleining zelf – waarvoor een aanvullende operatie nodig is
- Je moet deelnemen aan de controleafspraken bij de maagverkleiningskliniek
Over het algemeen voldoen mensen pas rond 18 maanden na de operatie aan deze regels. Als je naar een plastisch chirurg gaat voor een huidcorrectie zal deze mogelijk contact opnemen met de kliniek waar je de maagverkleining hebt gedaan. Dit is belangrijk om te kijken of je aan de regels voldoet en je op een veilige manier een huidcorrectie kan krijgen. Misschien is het frustrerend dat je moet wachten op een correctie. Het heeft echter geen zin om een huidcorrectie te doen als je lichaam nog aan het veranderen is.
Buikwandcorrectie na een maagverkleining: wordt deze vergoed?
Je moet er over het algemeen van uit gaan dat een operatie niet vergoed wordt. Er zijn namelijk veel regels waaraan je moet voldoen. De plastisch chirurg maakt een inschatting en kan een aanvraag doen bij de zorgverzekeraar. In sommige gevallen worden de kosten vergoed door de verzekeraar. Dit gebeurt meestal alleen als er sprake is van medische noodzaak. Wanneer je geen lichamelijke klachten hebt en jij je overtollige huid niet mooi vindt, is dit voor de verzekeraar geen reden om de operatie te vergoeden. Als de overtollige huid leidt tot veel psychische klachten, zou je wel met je verzekeraar in gesprek kunnen gaan. Vraag na bij je verzekeraar wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding en welke kliniek zij adviseren. Vraag ook informatie over de operatie en de nazorg die je krijgt.
De kosten van buikwandcorrecties en andere huid corrigerende operaties kunnen sterk verschillen. De prijzen zijn afhankelijk van het type operatie en de kliniek waar je de operatie laat uitvoeren. De kosten liggen vaak tussen de €3.000 en €8.000 per ingreep.
Doet WeightWorks buikwandcorrecties?
Nee. Bij WeightWorks worden alleen de maagverkleiningen uitgevoerd. Wel kun je door de chirurg verwezen worden naar een kliniek die deze huidcorrecties uitvoert.
Ik weet nu meer over overtollige huid na een maagverkleining. Wat kan ik doen als ik er last van heb?
Zoals je kunt lezen is niet te voorspellen wie er na een maagverkleining last krijgt van overtollige huid en klachten ontwikkelt. Bij WeightWorks snappen we dat je je afvraagt of je huidoverschot kan voorkomen en wat je kunt doen als je er last van hebt. Tijdens de nacontroles heb je de mogelijkheid vragen te stellen over dit onderwerp. Als je nadenkt over een huidcorrectie, dan kan een van onze chirurgen een verwijzing regelen. Het is wel goed om vast even te kijken naar de regels (zie bovenstaande tekst) om te zien of je in aanmerking komt voor een correctie.
1 juli 2024 |
WeightWorks