weightworks

FAQ

Veel gestelde vragen (FAQ)

Er wordt veel gezegd en geschreven over een maagverkleining. Maar misschien vind je het lastig om te bepalen wat waar is en wat niet. Daarom bespreken we hier een aantal feiten en fabels en veel voorkomende vragen. Is het nog steeds onduidelijk? Geef ons dan gewoon een belletje of stuur een bericht. Het is een kleine moeite je even bij te praten.


FAQ, Feiten en fabels

Wat mensen vaak denken en wat zijn nu echt de feiten? Wij hebben de meest voorkomende vragen, feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. Nog steeds niet overtuigd? Neem contact op en wij leggen het graag uit.


Waarom zou je een operatie kiezen als je met dieet en sport hetzelfde kunt bereiken?

Het is inderdaad zo dat je door gezond te leven en meer te bewegen goed kunt afvallen. Maar als je veel overgewicht hebt lukt het vrijwel nooit dat langer tijd vol te houden en daarmee een gezond gewicht te bereiken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die met dieet en sport gewicht verliezen in 95% van de gevallen weer terug zijn op het oude gewicht (en meestal een beetje meer). Bariatrische chirurgie is de meest effectieve manier om gewicht te verliezen.

Er bestaan ook medicijnen om gewicht te verliezen. Is dat geen alternatief?

Medicijnen kunnen helpen om gewicht te verliezen maar meestal helpt dat onvoldoende. De meest medicijnen zijn op recept en hebben ook bijwerkingen. Er zijn twee soorten:

1: Medicijnen die vetten binden (bv Orlistat). Deze geven gemiddeld een paar kilo gewichtsverlies. Nadeel is vettige diarree. Op de lange termijn is het effect gering.

2: GLP-1 analogen. Deze medicijnen geven wel redelijk gewichtsverlies tot soms wel 20%. Ze worden vooral voorgeschreven bij suikerziekte in combinatie met obesitas. Nadeel is dat ze erg duur zijn en per wekelijkse injectie moeten worden gegeven. Voor een aanhoudend effect moet dat de rest van het leven worden volgehouden. Kosten lopen op tot €2000 per jaar.

Is een maagverkleining gevaarlijk?

Iedere operatie heeft enig risico. Het risico van een maagverkleiningsoperatie is vergelijkbaar met een galblaasoperatie. Het risico op een serieuze complicatie ligt rond de 2%. Het risico op overlijden is 1 op 1000. Er is dus inderdaad risico bij een operatie. Maar iemand met ernstig overgewicht loopt zonder operatie ook een behoorlijk risico op hart en vaatziekten, op diabetes en op andere aandoeningen.

Een maagverkleining kan misschien wel helpen, maar komt dat gewicht niet gewoon weer terug?

Na een maagverkleining verliezen mensen gemiddeld 80% van hun overgewicht in de eerste twee jaar na een operatie. Daarna komen ze vaak weer een beetje aan, gemiddeld 15% to 25%. Toch zijn ze dan nog heel veel lichter dan voor hun operatie. Voor een maximaal resultaat ook op lange termijn krijgt iedereen een begeleidingstraject waarin geprobeerd wordt om gezondere gewoontes aan te leren. Uiteindelijk slaagt 70% van de mensen erin meer dan 50% van hun overgewicht eraf te houden langer dan 10 jaar. Dat resultaat wordt met geen enkele andere behandeling bereikt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Veel mensen die in aanmerking komen voor een maagverkleining weten dat zelf niet. Een vuistregel is dat als je anderhalf keer een normaal gewicht hebt je mogelijk in aanmerking komt. Meer nauwkeurig is de BMI (Body Mass Index). Met een BMI vanaf 35-40 ben je mogelijk kandidaat voor een maagverkleining. Lees hier wat de BMI is en wanneer je in aanmerking komt of doe de Operatie Check.

Wat zijn de kosten van een maagverkleining?

Mensen met ernstig overgewicht komen in aanmerking voor een bariatrische operatie. Als je voldoet aan de voorwaarden is de operatie verzekerd in het basispakket. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de kosten van de operatie en het begeleidingstraject betaald. Wel moet je zelf het eigen risico betalen van € 385,-. Na de operatie is de spijsvertering veranderd en neem je minder makkelijk voedsel op. Daardoor loop je ook meer kans op een vitaminetekort. Het wordt dan ook dringend aangeraden levenslang extra vitamines te slikken. Vitamines zijn helaas niet verzekerd en moet je wel zelf betalen.

Als ik heel veel gewicht verlies, krijg ik dan een slappe huid?

Dat hangt erg af van geslacht, leeftijd, vetverdeling en de BMI. Meestal wordt vooral de huid rondom de romp wel slapper. Bij ongeveer 30% van de mensen wordt later nog een buikwandcorrectie uitgevoerd door de plastisch chirurg vanwege overtollige huid.

Welk type maagverkleining werkt het best?

Daar is niet direct een antwoord op te geven. De keuze voor een operatie wordt gemaakt in overleg met de chirurg. Daarbij wordt gelet op leeftijd, persoonlijke voorkeur, bijkomende ziektes, de aanwezigheid van zuurklachten, eerdere operaties etc. In Nederland bestaat enige voorkeur voor het verrichten van een Gastric Bypass vanwege de lange ervaring met de ingreep en de zeer betrouwbare uitkomsten. Ongeveer 70% van alle ingrepen in NL is een gastric bypass of een Mini Gastric Bypass.

Fabel: Ik ben toch niet zwaar genoeg voor een operatie?

Feit: Veel mensen vergissen zich daarin. Ben je 20 kg of meer te zwaar dan kan het best zijn dat je in aanmerking komt. Lees hier de criteria voor een maagverkleining.

Fabel: Waarom zou ik me laten opereren, ik ben toch gezond?

Feit: Ook al voel je je misschien gezond, je overgewicht kan wel kwaad. Ongemerkt treedt schade op aan je lichaam. Daardoor wordt je risico op ziekte groter en leef je gemiddeld korter.

Fabel: Na een maagverkleining kan ik niets meer eten.

Feit: Het is waar dat na een maagverkleining de porties kleiner zijn. Maar in principe mag je alles eten. Door het veranderde darmkanaal heb je een verminderd hongergevoel en zit je sneller vol. Daardoor eet je dus minder.

Fabel: Een maagverkleining is erg gevaarlijk.

Feit: Tegenwoordig zijn we zo goed geworden in deze operatie dat het risico maar klein is. Het risico is vergelijkbaar met een galblaas operatie. Ongeveer 2% van de mensen krijgt een serieuze complicatie. 1 op 1000 mensen kan aan de operatie overlijden.

Fabel: Een operatie helpt wel, maar het gewicht komt er toch weer aan.

Feit: Voor de meeste mensen is dat niet zo. Gemiddeld verlies je meer dan 80% van je overgewicht. Bij ongeveer 15% tot 25% van de mensen komt een deel van het verloren gewicht weer terug, maar eigenlijk nooit tot op het oude niveau.

Fabel: Dieet en sport helpen eigenlijk net zo goed als een operatie.

Feit: Helaas is dat niet zo. Dieet en sporten helpen wel, maar in bijna alle gevallen maar tijdelijk. Minder dan 5% van de mensen lukt het om dat levenslang vol te houden. Bovendien is het effect bijna altijd minder dan van een operatie.

Fabel: Een operatie is duur.

Feit Een maagverkleining valt onder de verzekerde zorg in het basispakket. Je betaald dus alleen je eigen risico.

Fabel: Een opname voor een operatie duurt lang.

Feit: 90% Van de mensen gaat de dag na de operatie alweer naar huis. Je bent dus maar 1 nacht in het ziekenhuis.