Waarom roken voor en na een maagverkleining afgeraden wordt

Stoppen met roken voor en na een maagverkleining

Iedereen weet wel dat roken niet goed is voor de gezondheid, maar wat doet roken met je lichaam als je een maagverkleining krijgt? Dr. Frits Berends, maag- en darmchirurg bij WeightWorks, met meer dan 20 jaar ervaring en duizenden succesvolle operaties kent de risico’s van roken na een maagverkleining als geen ander. “We adviseren mensen al vóór de maagverkleining te stoppen met roken. Ook is het dringende advies om niet meer te roken na de maagverkleining. Als je toch weer gaat roken kun je veel schade toebrengen aan je lichaam, met name de plekken waar je bent geopereerd. Hierdoor zijn na de maagverkleining soms extra operaties nodig. Dit willen we voorkomen.” In deze blog leggen we uit waarom het nodig is om te stoppen met roken, zowel vóór als na de operatie. Ook leggen we uit wat risico’s zijn van roken als je een maagoperatie hebt gehad en geven we tips voor het stoppen met roken.  

Stoppen met roken vóór de maagverkleining: waarom is dit belangrijk?

Sigaretten  bevatten heel veel stoffen die slecht zijn voor je lichaam. Roken zorgt voor een lager zuurstofgehalte in je bloed en meer slijmvorming in de luchtwegen. Daarom hebben mensen die roken meer last van benauwdheid en hoesten als ze wakker worden uit een narcose. Daarnaast is er een verhoogde kans op lichamelijke klachten, zoals maagzweren en lekkages op de plekken waar je bent geopereerd. Hierdoor kan een extra operatie nodig zijn. Door te stoppen met roken, kun je de kans op het krijgen van maagzuur klachten en maagzweren aanzienlijk verminderen. Dit helpt je niet alleen om ongemak en pijn te vermijden, maar zorgt ook voor een betere genezing na de operatie en vermindert het risico op ernstige complicaties zoals bloedingen. Ook wanneer je e-sigaretten rookt, raden we je aan te stoppen. Vapen is dus géén betere keuze dan gewone sigaretten roken

Wanneer moet ik stoppen met roken voor een maagverkleining?

Het is het beste om minstens 6 weken voor de maagverkleining te stoppen met roken. Dit geeft je lichaam de tijd om te herstellen van de negatieve effecten van roken op je lichaam. Hoe eerder je stopt, hoe beter het is voor je gezondheid en hoe kleiner de kans op complicaties (lichamelijke klachten) tijdens en na de operatie.

De 3 belangrijkste risico’s van roken bij het krijgen van een maagverkleining:

We leggen je uit wat de drie belangrijkste redenen zijn om te stoppen met roken als je een maagverkleining wil krijgen. Zowel vóór, als na de operatie.

1. Risico’s bij de narcose en de operatie  – Invloed van roken op narcose en beademing

Wanneer je een maagverkleining ondergaat, krijg je een narcose om je tijdens de operatie in slaap te houden en pijn te voorkomen. Roken kan echter problemen veroorzaken tijdens en na de narcose:

  • Er is meer slijmproductie: Roken zorgt ervoor dat je meer slijm in je luchtwegen hebt. Dit maakt het moeilijker om goed te ademen tijdens en na de operatie. Bovendien zijn er meer hoestklachten en is het risico op een longontsteking groter.
  • Spasme van de luchtwegen: Roken kan ervoor zorgen dat je kleine luchtwegen zich samentrekken, wat ademhalen bemoeilijkt. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als je uit de narcose komt. Het geeft een benauwd gevoel en zorgt voor hoesten. 
  • Lager zuurstofgehalte: Roken verlaagt het zuurstofgehalte in je bloed. Tijdens en na een operatie heb je genoeg zuurstof nodig om goed te herstellen. Een lager zuurstofgehalte kan leiden tot meer complicaties en een langer herstelproces.

2. Risico’s bij de wondgenezing en lekkages na de operatie – Verhoogde kans op op wondinfecties en lekkages van darmnaden

Na een maagverkleining kunnen lichamelijke problemen (complicaties) optreden zoals wondinfecties en lekkages van darmnaden. Rokers hebben een veel hoger risico op deze problemen door:

  • Lager zuurstofgehalte: Roken zorgt voor een lager zuurstofgehalte in het bloed. Zuurstof is heel belangrijk voor het genezingsproces. Te weinig zuurstof kan leiden tot slechtere wondgenezing en een hoger risico op infecties.
  • Minder genezende stoffen: Roken vermindert de hoeveelheid stoffen in je lichaam die helpen bij het genezen van wonden. Dit betekent dat je wonden langzamer genezen en gevoeliger zijn voor infecties.

Hoewel het risico op lichamelijke problemen na een maagverkleining over het algemeen klein is, is het risico op infecties bij rokers 2-3 keer hoger. Dit verhoogde risico kan leiden tot ernstige en langdurige gezondheidsproblemen.

3. Problemen met maagzuur en maagzweren bij rokers

Rokers hebben vaker last van maagzuur en maagzweren, wat na een maagverkleining, zoals een gastric sleeve of gastric bypass, kan leiden tot ernstige problemen:

  • Maagzuur na een gastric sleeve: Rokers hebben na een gastric sleeve operatie vaak meer last van zuurklachten. Dit kan leiden tot ongemak en pijn achter het borstbeen, en soms zelfs beschadiging van het slijmvlies van de slokdarm. Bij sommige patiënten zijn de zuurklachten zo heftig dat ze niet goed plat kunnen liggen en vaak levenslang zuurremmers moeten gebruiken.
  • Maagzweren na een gastric bypass: Bij rokers is er een verhoogde kans op het krijgen van een maagzweer na een gastric bypass. Nicotine in sigaretten vermindert de doorbloeding van het aansluitingsgebied, waardoor zweren minder goed genezen. Een maagzweer is een kleine wond in de buurt van de aansluiting van de dunne darm op de maag die slecht geneest.Dit kan leiden tot pijn bij elke hap en slok, en er is een risico op bloedingen. Een maagzweer veroorzaakt door roken wil vaak niet goed genezen als het roken doorgaat, of komt na enige tijd weer terug. Het risico op het krijgen van een maagzweer na een gastric bypass is bij rokers wel 15-20%.

Af en toe roken na een maagverkleining: kan het kwaad?

Ja, af en toe roken na de maagverkleining kan ook schade veroorzaken aan je lichaam. We raden roken na een maagverkleining helemaal af. 

We begrijpen dat je de behoefte kan voelen om op sommige momenten te roken, zeker wanneer je lange tijd gerookt hebt. Kun je bij jezelf nagaan wat de reden is dat je wil roken, wat de functie is? Is het een gewoonte? Is het vooral lekker? Als je weet wat de reden is, dan kun je voor jezelf bedenken hoe je met deze drang (trigger) wil omgaan en wat het voor jou makkelijker kan maken om volledig te stoppen met roken. 

Quote overtollige huid na een maagverkleining

Mag ik nicotinepleisters gebruiken vóór en na de operatie om stoppen met roken makkelijker te maken?

Ja, dit is een prima hulpmiddel om het stoppen met roken makkelijker te maken. Nicotinepleisters helpen de verslaving aan nicotine geleidelijk aan af te bouwen en het is minder schadelijk dan roken. Uiteindelijk is het belangrijk volledig te stoppen met zowel roken als de pleisters. 

Mag ik een waterpijp roken na een maagverkleining?

Het is beter om geen waterpijp te roken na een operatie. De nadelen van een waterpijp roken zijn precies hetzelfde als bij een sigaret. Net als bij gewoon roken kan dit je herstel vertragen omdat het slecht is voor je wonden en je gezondheid.Ook zitten er in de rook dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als in de rook van een normale sigaret. Dit is zo bij alle soorten vullingen van een waterpijp, Ook komt er koolmonoxide in je bloed, wat niet goed is voor het zuurstofniveau in je bloed. De kans op ontstekingen kan hierdoor toenemen. 

5 Tips om te stoppen met roken voor een maagverkleining

Wanneer patiënten bij WeightWorks op screeningsafspraak komen krijgen ze uitleg over waarom het belangrijk is te stoppen met roken. Soms besluiten mensen in één keer te stoppen omdat dat voor hen het makkelijkste is. Anderen besluiten het roken af te bouwen in stappen. Wanneer je het lastig vindt zelf te stoppen met roken, dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Zoek ondersteuning: Praat met je huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts over hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, kauwgom, of speciale programma’s om te stoppen met roken.
  2. Bespreek het met je partner: Bespreek met je partner hoe die je kan helpen om te stoppen met roken. Rookt je partner ook? Het zou het beste zijn als jullie beiden stoppen met roken. Met z’n tweeën is de slagingskans hoger.
  3. Maak een plan: Stel een stopdatum vast en houd je eraan. Bereid je voor door afleiding en ondersteuning in te plannen.
  4. Onderzoek triggers: Maak een lijst van situaties en gewoontes die je aan roken doen herinneren. Wat zou je in deze situaties willen doen, om te voorkomen dat je gaat roken? Door je goed voor te bereiden op situaties die jou triggeren om te roken, kun je je sterker voelen om niet te gaan roken. 
  5. Blijf positief: Herinner jezelf eraan waarom je stopt en wat de voordelen zijn voor je gezondheid en herstel.

Door te stoppen met roken, vergroot je de kans op een succesvolle operatie en een snel herstel. Dit is een belangrijke stap naar een gezonder leven na je maagverkleining.

Ik weet nu meer over de risico’s van roken voor en na een maagverkleining. Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een maagverkleining?

Als je een maagverkleining overweegt, krijg je tijdens de screeningsafspraken bij WeightWorks advies over leefstijlveranderingen, zoals stoppen met roken en alcohol. Door je leefstijl te veranderen loop je minder risico op lichamelijke problemen tijdens en na de operatie. Vraag je je af of je in aanmerking komt voor een maagverkleining? Dan dan de Quickscan

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

29 augustus 2024 |

angeliquevijghen