Werken na een maagverkleining

Na een maagverkleining heb je tijd nodig om te herstellen. Je moet wennen aan de nieuwe voedingsinname, kijken welke producten je wel en niet kunt verdragen. Ook kun je klachten ervaren zoals het ontbreken van hongergevoel of diarree. Het is belangrijk dat je goed herstelt voordat je dagelijkse werkzaamheden na een maagverkleining weer oppakt, zoals je werk. Misschien vraag je je af wanneer je weer aan het werk kunt en hoe je voldoende tijd inplant op werk voor eetmomenten na een bariatrische ingreep, zoals een gastric bypass, mini gastric bypass of een gastric sleeve.
👇In dit artikel lees je wanneer je weer aan het werk kunt, waar je op moet letten wanneer je in je werk voertuigen bestuurt of zwaar lichamelijk werk uitvoert. Ook bespreken we waarom overleg met je werkgever of bedrijfsarts belangrijk is ter voorbereiding op een maagverkleining, hoe je zorgt voor voldoende eetmomenten op je werk en hoe je omgaat met wisselende diensten op werk.
Door Thomas Vermeer, Maag-darm chirurg WeightWorks
⏱️ Leestijd: 6 min.
Wanneer kun je weer aan het werk na een maagverkleining?
Hoe snel je weer kunt werken, hangt af van je herstel en het type werk dat je doet. Een algemeen advies dat voor iedereen geldt is dan ook niet te geven. Na ongeveer 2 tot 3 weken kun je je werkzaamheden meestal weer gaan opbouwen. Overleg altijd met je bedrijfsarts en werkgever wanneer het verantwoord is om terug te keren. Heb je een zittend beroep? Dan kun je vaak eerder je werkzaamheden oppakken dan wanneer je fysiek zwaar werk doet.
Zwaar lichamelijk werk na een maagverkleining: voorzichtig opbouwen
De eerste weken na de operatie zijn zwaar tillen en intensieve lichamelijke inspanning geen goed idee. Bespreek voor de start van je werkzaamheden altijd met je werkgever of bedrijfsarts dat je in de herstelfase tijdelijk lichter werk moet doen. Zorg er daarnaast voor dat er altijd de mogelijkheid is werkzaamheden niet te verrichten als deze toch te zwaar blijken te zijn. De ervaring leert dat het maken van goede afspraken voorafgaand aan de operatie lastige situaties op de werkvloer voorkomt.
Vermijd het tillen van gewichten boven de 15-20 kg en let op hoe je buikspieren zich voelen. Begin met lichte klusjes en bouw rustig op. Voel je pijn tijdens een activiteit of na een dag werken? Stop er dan mee. Wacht dan tot je voldoende hersteld bent voordat je zwaardere taken weer oppakt. Luister naar je lichaam en accepteer dat je lichaam tijd nodig heeft om volledig te herstellen.
Voertuig besturen na een maagverkleining
Ben je chauffeur, treinmachinist of werk je in een ander beroep waarbij je een voertuig, zoals een auto, bestuurt? Wacht tot je je fit voelt, je je goed kunt concentreren en geen klachten meer hebt voordat je weer aan het werk gaat. Denk voor de operatie al goed na hoe je je eet en drinkmomenten gaat inpassen in je werkzaamheden. Even snel iets eten tijdens je werkzaamheden kan leiden tot vervelende klachten en kan zelfs gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld een kraan bestuurt. Je zult deze dus veel beter moeten plannen dan voor je operatie.
👉 Het juiste moment verschilt per persoon.
👉 Begin met een korte dienst en kijk hoe dit gaat.
👉 Zorg ervoor dat je je goed genoeg voelt om een poosje van huis weg te zijn, zeker wanneer je klachten ervaart, zoals diarree.
Wellicht kun je in de opbouw van uren tijdelijk kijken voor andere werkzaamheden, voordat je weer aan de slag gaat met je gebruikelijke baan. Bespreek dit met de werkgever of bedrijfsarts.
Wisselende diensten op werk – hoe ga je ermee om na een maagverkleining?
Iedereen weet dat het krijgen van een nieuwe ritme na de operatie met voldoende vocht inname, meerdere (rustige) eetmomenten en je nieuwe medicijnen een enorme uitdaging is.
Werk je in de zorg, politie, beveiliging of een ander beroep met wisselende diensten? Dan kan het een extra uitdaging zijn om een goed ritme te vinden na je maagverkleining. Het is verstandig de eerste periode na de operatie wisselende diensten te beperken totdat je je nieuwe ritme hebt gevonden. Bespreek dit ook goed met je werkgever voordat je geopereerd wordt.
4 Tips wanneer je wisselende werk diensten hebt na een maagverkleining:
1. Regelmatige en kleine maaltijden:
✅ Eet om de 2-3 uur om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
✅ Neem gezonde snacks mee naar werk en eet voldoende eiwitrijk
2. Vermijd suikers & snelle koolhydraten:
✅ Snelle koolhydraten en suikers kunnen leiden tot dumping syndroom en energiecrashes. Kies voor volkoren producten.
3. Drink Voldoende vocht, maar niet bij maaltijden:
✅ Drink 1,5-2 liter water per dag. Vermijd drinken 30 minuten voor en na maaltijden om een vol gevoel te voorkomen.
4. Nachtdiensten
✅ Kies voor licht verteerbare voeding tijdens late avond- of nachtdiensten.
Wanneer je wisselende diensten hebt kun je geneigd zijn eetmomenten over te slaan omdat het ritme van de dag anders loopt. Dit kan op termijn mogelijk leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Wanneer je lange diensten hebt – bijvoorbeeld van ‘s ochtends vroeg tot in de (vroege) avond, dan kan het nodig zijn de eetmomenten uit te breiden naar 6-8x per dag.

Maak afspraken met je werkgever of bedrijfsarts over de herstelperiode
Om goed terug te keren naar je werk na een maagverkleining, is het slim om vooraf afspraken te maken met je werkgever of bedrijfsarts over de herstelperiode. Plan voldoende tijd om te herstellen van een maagverkleining, afhankelijk van het type werk dat je doet. Ben je eigen baas? Plan voldoende tijd in om rustig te herstellen en kijk of je werkzaamheden voor enkele weken kan overdragen. Een goede planning vooraf kan je helpen om de rust te nemen die je na de operatie nodig hebt.
Een maagverkleining is een medische ingreep, dus je mag je ziek melden om te herstellen. Het is niet nodig om hiervoor vakantiedagen op te nemen.
Voldoende eetmomenten inplannen op het werk na een maagverkleining
Na een maagverkleining eet en drink je anders dan voorheen. Op je werk kan dit lastig zijn, vooral als je weinig vaste pauzemomenten hebt. Maak samen met je bedrijfsarts of werkgever een opbouwplan, zodat je rustig weer in je ritme komt. Denk hierbij aan aangepaste werktijden, en voldoende momenten waarop je rustig kunt eten. Misschien heb je vaker korte pauzes nodig om rustig te eten. Kun je je uren zelf indelen, plan dan voldoende tijd in voor je eetmomenten, zodat je dagelijks aan je 6 eetmomenten komt.
Hoe ga je om met vragen van collega’s na een maagverkleining?
Een maagverkleining verandert niet alleen je lichaam, maar kan ook invloed hebben op hoe je je voelt en hoe anderen op je reageren. Collega’s kunnen vragen stellen of opmerkingen maken over je gewichtsverlies en eetgedrag. Bedenk vooraf hoe je hiermee om wilt gaan. Je bent niet verplicht om uit te leggen waarom je anders eet of minder eet, maar soms kan het ervoor zorgen dat anderen begrijpen waarom je minder eet of bepaalde pauzemomenten hebt.
Zorg goed voor jezelf bij het opbouwen van je werkzaamheden
Neem de tijd om te herstellen en bouw je werkzaamheden rustig op. Overleg met je werkgever en bedrijfsarts over een haalbaar opbouwplan en zorg voor voldoende rustmomenten en eetpauzes. Luister goed naar je lichaam en forceer niets. Wanneer je twijfels hebt over of je in staat bent je werkzaamheden op te bouwen en of je bij klachten meer hersteltijd nodig hebt, bespreek dit dan zeker met je bedrijfsarts. Maak een goed opbouwschema zodat je je zeker voelt om je werkzaamheden weer rustig op te pakken.
Vraag je je af of jij in aanmerking komt voor een maagverkleining, zoals een gastric bypass? Doe dan de quickscan. 👇
12 maart 2025 |
angeliquevijghen