Klachten bij eten en drinken na een maagverkleining: Oorzaken en tips
Wanneer je na een maagverkleining last hebt van klachten tijdens of na het eten, zoals boeren, pijn of braken, is het begrijpelijk dat je hier angstig of gespannen van kunt worden. Je vraagt je af of deze klachten normaal zijn en of ze vanzelf weer weggaan. Dr. Kevin Göttgens, maag-darm chirurg bij WeightWorks en Dr. Dave Schweitzer, internist bij WeightWorks, met jarenlange ervaring op gebied van maagverkleiningen, weten welke klachten met eten en drinken kunnen optreden. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende klachten met eten en drinken na een maagverkleining. We leggen uit waarom je minder trek kunt hebben,wat je juist kunt doen bij veel trek en waarom eten soms niet goed zakt. Ook bespreken we hoe het gevoel van een brok in je keel kan ontstaan, het opboeren van lucht en braken tijdens of na het eten. Tot slot leggen we uit wat dumping is en hoe je dit kunt aanpakken.
Minder honger gevoel na een maagverkleining
Na een maagverkleining ondergaat je lichaam veel lichamelijke veranderingen. De kleinere maag kan minder voedsel in een keer verwerken en de spijsvertering verloopt anders. Je zal moeten wennen aan lichamelijke veranderingen, zoals een verminderd hongergevoel. Veel mensen schrikken ervan als ze opeens geen honger meer hebben na een maagverkleining. Bij het grootste deel van de mensen is dit gevoel weg. Dit is een van de redenen waarom je in het begin vaak zo goed kunt afvallen na een maagverkleining, omdat je geen trek hebt. Dit hoort erbij. Ook al heb je minder trek, het is wel heel belangrijk om op vaste momenten van de dag te eten. Je moet namelijk voldoende calorieën binnenkrijgen.
Na verloop van tijd (meestal een aantal jaren) kan het hongergevoel weer terugkomen. Het is erna dan heel belangrijk om je nieuwe leefstijl goed te blijven volhouden. Dit doe je om te voorkomen dat je weer te veel gaat eten en aankomt in gewicht.
Ik heb na de maagverkleining nog evenveel honger als ervoor. Is dit normaal?
Ja, het kan in sommige gevallen voorkomen dat je na de maagverkleining evenveel honger hebt als voor de operatie. Het kan geen kwaad. Ieder lichaam reageert anders en dit is ook zo als mensen een maagverkleining krijgen. Niet bij iedereen vermindert het hongergevoel. Het is niet te voorspellen van tevoren wie minder trek krijgt en wie niet. Zolang je gewicht blijft zakken en je uiteindelijk goed op gewicht blijft, is er niets aan de hand. Als je veel drang hebt om te eten, omdat je veel trek hebt, dan is het goed om met de diëtiste te bespreken welke producten een voller gevoel geven zodat je bewuste keuzes kunt blijven maken. Het nazorgtraject na een maagverkleining is daarom extra belangrijk, zodat je je leefstijl nu en in de toekomst gezonder kunt maken.
Welke klachten met eten en drinken kun je krijgen na een maagverkleining?
Na een maagverkleining kunnen mensen verschillende klachten ervaren tijdens of na het eten en drinken. Je kunt last hebben van opboeren of oprispingen. Ook kun je het gevoel hebben tijdens het eten dat er een brok in je keel zit. Verder kun je last hebben van zuurbranden of oprispingen en kan het zijn dat je moet overgeven. Daarnaast kun je last hebben van dumping klachten. We zullen uitleggen hoe je om kunt gaan met deze klachten.
1. Brok in de keel
Je kunt tijdens het eten het gevoel hebben dat je een brok in je keel hebt, wat een onprettig gevoel kan geven. Het gevoel van een brok in de keel na een maagverkleining is normaal en niet gevaarlijk. Nadat je geopereerd bent is de maag kleiner. Het heeft de grootte van een ei of een kiwi. Als je te veel eet (te groot volume) zit je maag vol. Hierdoor kan je voelen dat het eten minder goed zakt. Omdat het niet meer past in je maag. Wanneer voedsel niet goed doorstroomt, kan dit aanvoelen als een brok in de keel. Hoewel dit onprettig aanvoelt is het niet gevaarlijk. Wanneer je voor het eten gespannen bent omdat je verwacht een brok in de keel te voelen, kan dit de klachten verergeren.
3 Tips om minder last te hebben van een brok in je keel:
- Kleine hapjes: Neem hapjes die niet groter zijn dan een dobbelsteen
- Eten fijn kauwen: Zorg ervoor dat je zolang kauwt tot het eten bijna aanvoelt als appelmoes in je mond. Omdat het eten zo fijn gemalen is, kan het makkelijker door je maag heen gaan.
- Neem voldoende tijd om te eten: Wacht ongeveer 30 seconden met de volgende hap nadat je je voedsel hebt doorgeslikt. Je kunt in het begin een timer zetten op je mobiel, om te weten hoe lang 30 seconden ongeveer is. Voor je gevoel kan dit vrij lang duren.
Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor je eetmomenten, zodat je je niet overhaast of gespannen voelt wanneer je gaat eten.
2. Opboeren van lucht
Als je regelmatig moet boeren na een maagverkleining betekent dit dat er tijdens het eten lucht mee doorgeslikt is. Door de maagverkleining is de maag kleiner geworden. Wanneer je een hap neemt kan het zijn dat je lucht mee doorslikt, waar in de kleine maag geen ruimte voor is. Deze lucht moet ergens naartoe. Ofwel je boert het uit, ofwel je buik blaast op en je krijgt kramp in je darmen. Je kunt opboeren van lucht voorkomen door ervoor te zorgen dat je geen lucht meer inslikt. Dit kun je voor elkaar krijgen door het eten met je tong naar achteren te duwen. Ook kan het helpen je tong tegen je gehemelte te houden tijdens het slikken. Mocht je toch veel klachten houden met slikken en opboeren van lucht, dan kan een logopediste je helpen om anders te leren slikken.
3. Oprispingen en braken
Tijdens of na het eten kun je last hebben van oprispingen of kan het zijn dat je moet overgeven. Oprispingen zijn wanneer er een beetje lucht, maagzuur of voedsel vanuit je maag terug omhoog komt in je keel of mond. Deze klachten kunnen optreden wanneer je te veel lucht doorslikt tijdens het eten of grote volumes eet (hoeveelheden). Ook kan het zijn dat je onvoldoende goed kauwt, waardoor het eten zich opstapelt. Om te voorkomen dat je last hebt van deze klachten is het belangrijk de tips uit te voeren, die ook beschreven staan bij het voorkomen van opboeren. Dit betekent: rustiger eten, beter kauwen en 30 seconden wachten voordat je de volgende hap neemt. De kans op oprispingen of braken is groter wanneer mensen minder goed opletten met eten of minder bewust eten, bijvoorbeeld tijdens sociale contacten. Probeer dus ook op deze momenten bewust te zijn van de manier waarop je eet en hoeveel je binnenkrijgt.
4. Dumping
Tijdens of na het eten kun je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, misselijkheid of diarree. Dit kan worden veroorzaakt door dumping. Je hebt last van dumping wanneer voedsel vanuit de maag te snel naar de dunne darm gaat. Om ervoor te zorgen dat je de kans op dumpingklachten verkleint, raden we aan om het eten van suikerrijke producten zoals snoep, koekjes of frisdrank te beperken. Daarnaast is het belangrijk je eten en drinken te scheiden, zodat het eten niet te snel ‘doorspoelt’ naar je darmen.
Ik weet nu wat ik kan doen om klachten tijdens eten of drinken te verminderen. Wat als ik last blijf houden?
Na een maagverkleining kun je te maken krijgen met verschillende klachten tijdens eten of drinken. WeightWorks heeft een uitgebreid nazorgtraject en je kunt met jouw behandelaren bespreken hoe je de kans op klachten kunt verminderen. Volg de tips op die in dit artikel beschreven staan en geef jezelf de tijd om te wennen aan je kleinere maag en nieuwe eetpatroon. In het begin zul je moeten uitzoeken welke producten je goed kunt verdragen en welke producten voor klachten zorgen. We zien dat klachten na verloop van tijd vaak verminderen omdat mensen beter weten welke voeding ze goed kunnen verdragen en ze gewend zijn aan een nieuw eetritme. Mocht je last blijven houden van klachten, bespreek deze dan met ons behandelteam. Ook wanneer je last hebt van andere klachten, zoals darmklachten kun je dit bespreken. Het behandelteam zal met je meedenken en je adviezen geven die je kunnen helpen minder last te hebben van de klachten.
1 oktober 2024 |
WeightWorks