6 Misverstanden over maagverkleiningen die je zeker moet weten

6 Misverstanden over maagverkleiningen

Je denkt na over een maagverkleining, maar je hebt verschillende vragen over wat je zoal over maagverkleiningen hebt gehoord of gelezen. Je wil een goede afweging kunnen maken op basis van juiste informatie. In dit artikel bespreken we zes veelvoorkomende misverstanden over maagverkleiningen. Dr. Thomas Vermeer, maag-darmchirurg bij WeightWorks heeft honderden maagverkleiningsoperaties succesvol uitgevoerd en helpt je de feiten van de fabels te scheiden.

1. “Bij een kinderwens is de sleeve de beste keuze”

Het was lang een veelvoorkomend advies: als je een kinderwens had, werd de sleeve vaak als de beste optie gezien omdat het de minste risico’s zou geven tijdens een zwangerschap. Dit is echter niet meer het geval. De richtlijnen zijn aangepast en tegenwoordig wordt aangenomen dat de risico’s voor een gezonde zwangerschap grotendeels gelijk zijn bij alle drie de gangbare maagverkleiningsoperaties (gastric bypass, mini-gastric bypass en sleeve). Het is belangrijk om samen met je arts te kijken welke operatie het beste bij jou past.

2. “Een darmhernia komt vaak voor bij een gastric bypass”

Een darmhernia, waarbij de darm om zichzelf heen draait en buikpijn veroorzaakt, kan inderdaad voorkomen na een gastric bypass of mini-bypass. Gelukkig is de kans op deze complicatie door verbeterde operatietechnieken de laatste jaren sterk afgenomen. Bij een mini-gastric bypass is de kans op een darmhernia tegenwoordig minder dan 0,12%, en bij de klassieke gastric bypass ligt dit tussen 1-1,5%. Hoewel het risico nooit volledig kan worden uitgesloten, is het gelukkig erg klein geworden.

3. “Ik wil niet teveel afvallen, dus ik kies voor een sleeve”

Deze uitspraak klopt niet. Veel mensen denken dat je met een sleeve minder afvalt dan met een (mini-) gastric bypass. Dit is een misverstand. Hoewel onderzoeken laten zien dat je gemiddeld 2% minder afvalt met een sleeve dan met een bypass, is dit verschil in de praktijk verwaarloosbaar. Het uiteindelijke gewichtsverlies hangt van veel factoren af, zoals je leefstijl, en is van tevoren niet goed in te schatten. 

4. “Een sleeve is een kleinere ingreep”

Dit misverstand is begrijpelijk, omdat er bij een sleeve geen operatie aan de darmen plaatsvindt. Toch is de sleeve geen kleinere operatie. Bij deze ingreep wordt een groot deel van je maag verwijderd en wordt de rest omgevormd tot een buis (een soort mouw). De ingreep is daarnaast onomkeerbaar, terwijl een gastric bypass in principe wel omkeerbaar is, hoewel dit in de praktijk zelden nodig is. Beide operaties zijn even ingrijpend en de keuze voor een maagverkleining moet gebaseerd zijn op wat medisch het beste voor jou is.

5. “Als je doorschiet, word je te mager”

Een maagverkleining kan zorgen voor behoorlijk wat gewichtsverlies, maar dat je door een maagverkleining te mager zou worden, is heel zeldzaam. Het gewichtsverlies stabiliseert meestal wanneer je een gezond gewicht bereikt. In gevallen van extreem ondergewicht spelen vaak andere problemen mee, zoals een eetstoornis. Het is belangrijk dat je na de operatie goed begeleid wordt door een multidisciplinair team om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier gewicht verliest.

6. “Ik kan gewoon blijven roken”

Een van de misverstanden die kunnen leiden tot ernstige klachten is het idee dat je na een maagverkleining gewoon kunt blijven roken. Dit is zeker niet waar. Roken verhoogt het risico op maagzweren aanzienlijk, wat kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs een tweede operatie. Het is daarom heel belangrijk dat je vóór de operatie stopt met roken en ook gestopt blijft na de ingreep. Het risico op maagzweren blijft verhoogd, ook als je na verloop van tijd weer gaat roken. 

Goed geïnformeerd je keuze maken

Je weet nu meer over de meest voorkomende misverstanden rondom maagverkleiningen. We begrijpen dat de beslissing om een maagverkleining te ondergaan groot is en dat er veel vragen en onzekerheden kunnen zijn. Bij WeightWorks zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten door dit proces. Wanneer je verwezen wordt naar WeightWorks, dan kom je op screeningsafspraak bij ons behandelteam. Je hebt afspraken met de psycholoog, diëtist, leefstijlcoach en internist. Zij zullen met je bespreken of je in aanmerking komt voor een maagverkleining. Ook kun je tijdens deze afspraken vragen stellen, zodat je goed geïnformeerd tot een besluit kunt komen voor een maagverkleining. Wil je weten of je met jouw gewicht (en lichamelijke klachten) in aanmerking komt voor een maagverkleining? Doe dan de quickscan, en je weet direct meer.  

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

1 oktober 2024 |

angeliquevijghen