Kerst vieren met een maagverkleining: zo bereid je je voor!
Met de feestdagen voor de deur vraag je je misschien af hoe je kunt meedoen tijdens de eetmomenten met Kerst zonder dat je klachten of ongemakken ervaart na je maagverkleining. Zeker wanneer je nog maar kort geleden een maagverkleining hebt gehad kan het zijn dat je voorzichtig aan wil doen met bepaalde producten of veranderingen in eetstructuur. Anika Dekker, diëtiste bij WeightWorks begeleidt al jarenlang patiënten met een maagverkleining en weet dat dit soort vragen naar boven komen als het bijna Kerst is.
In dit artikel geven we tips voor het plannen van maaltijden en tussendoortjes tijdens de feestdagen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet te veel voeding binnenkrijgt. We leggen uit hoe je kunt omgaan met lang tafelen en mensen die je regelmatig wat lekkers aanbieden. Ook lees je hoe je je kunt voorbereiden op eetmomenten wanneer je bij anderen op visite gaat. Tenslotte bespreken we of het slim is alcohol te drinken tijdens de feestdagen. Met deze tips en uitleg willen wij ervoor zorgen dat jij weet waar je aan toe bent hoe je zonder zorgen kunt meedoen tijdens de feestdagen!
Hoe kan ik me na een maagverkleining voorbereiden op de Kerstdagen?
Wanneer je een maagverkleining hebt gehad en de feestdagen eraan komen, kun je je afvragen wat en hoeveel jij kunt eten met Kerst. Tijdens je normale ritme hou je zo’n 5 à 6 eetmomenten per dag aan. Doe dit ook tijdens de feestdagen. Wanneer je later op de dag begint met eten vanwege een brunch, verschuif dan gewoon alle eetmomenten van die dag. Bijvoorbeeld 1 of 2 uur later. Wanneer je tijdens de normale eetmomenten eet met een kleine vork of eet van een klein bord, doe dit dan ook tijdens Kerst. “Probeer niet de hele dag door te eten,” zegt Anika. “Plan momenten om naar buiten te gaan, een wandeling te maken. Dit helpt om te veel eten te voorkomen en je hebt direct je beweegmoment gehad.”
Voorbereidingen als je Kerst thuis viert of op visite gaat
Weet je al of je thuis eet of bij anderen? Wanneer je thuis eet tijdens de feestdagen heb je zelf in de hand wat je die dagen gaat eten. Ga je ergens op visite, dan kan het helpend zijn om van tevoren even na te vragen welke hapjes of maaltijden je krijgt, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kunt dan voor jezelf bepalen wat je gaat eten en hoeveel. Weet je niet precies waar je aan toe bent? In dat geval kan het helpen dat je een van je eigen tussendoortjes of kwark meeneemt. Zo heb je altijd iets achter de hand. Dit kan met name een goed idee zijn als je nog niet zo lang geleden een maagverkleining hebt gehad en niet goed weet welke producten je kunt verdragen. Wanneer je naar een restaurant gaat met Kerst kan het handig zijn van tevoren na te vragen wat er op het menu staat, en of ze -indien nodig- voor jou een aangepast menu kunnen maken.
Of je nu thuis eet of bij anderen, je kunt er voor kiezen om je ontbijt en ochtend tussendoortje aan te houden zoals je normaal doet en op de andere momenten iets speciaals te nemen. Ga dan niet altijd voor de suikerrijke producten zoals kerstkransjes, maar wissel het bijvoorbeeld af met nootjes of kaas.
Kan ik tijdens Kerst nieuwe producten uitproberen?
Na een maagverkleining kun je genieten van eetmomenten tijdens Kerst, maar het is belangrijk om bewuste keuzes te maken. Hoewel je theoretisch alles mag eten, zijn sommige voedingsmiddelen, zoals vette en suikerrijke snacks niet verstandig. Deze kunnen klachten zoals moeheid of zelfs dumping veroorzaken. Kies tijdens de feestdagen voor voedzame opties en zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Focus je tijdens de avondmaaltijd daarom met name op vlees, kip of vis en groentes. Wanneer je kort voor de kerstperiode een maagverkleining hebt gehad en nog niet alle producten kunt verdragen, dan is het beter niet direct nieuwe producten te gaan uitproberen als je op visite gaat. Anika geeft een voorbeeld: “Als je iets speciaals wilt eten, bijvoorbeeld een bladerdeeghapje, zorg er dan voor dat het iets is waarvan je weet dat je het verdraagt. Het belangrijkste is om te genieten, maar met mate.” Is de maagverkleining al wat langer geleden en weet je beter welke producten je kunt verdragen, dan kun je wat makkelijker nieuwe producten uitproberen.
Hoe ga ik om met lang tafelen?
Tijdens de feestdagen wordt er vaak langer getafeld dan normaal. Weet je van tevoren welke maaltijden of gangen er komen? Neem dan tijdens iedere gang een paar hapjes. Wanneer je geen gangenmenu hebt maar bijvoorbeeld gaat gourmetten, dan kun je gewoon meedoen. Focus je met name op mager vlees, kip of vis en groenten. Zo krijg je de porties binnen die je normaal ook zou eten. Iedereen moet tijdens het gourmetten wachten op het eten; dat geeft jou ook de tijd om niet te snel te eten.
Qua eettempo is het belangrijk dat je goed kauwt en na het slikken de tijd neemt voor een volgende hap. Hou je eettempo laag en neem pauzes. Dit geeft je maag de tijd om het voedsel te verwerken en het voorkomt dat je te snel vol raakt.
Kan ik meedoen met het nagerecht?
Wanneer je weet dat je bepaalde producten goed kunt verdragen, zoals bijvoorbeeld een stukje ijstaart, dan is er geen reden dit niet te nemen. Weet je nog niet of dit goed valt in jouw maag, dan zou je kunnen kiezen om als nagerecht fruit(salade) of kwark te nemen. Wanneer je weet dat je suikerrijke of vette producten goed kunt verdragen, kan dit een voor- en nadeel zijn. Het voordeel is dat je gewoon kunt nemen waar je trek in hebt; het nadeel is dat je er mogelijk te veel van neemt en er klachten van krijgt. Het is dus goed om van tevoren te bedenken wat de hoeveelheden zijn die je wil nemen.
Hoe kan ik ‘nee’ zeggen als mensen mij hapjes blijven aanbieden?
Sociale druk kan ervoor zorgen dat je meer eet dan je zou willen. Wanneer mensen op de hoogte zijn van je maagverkleining, zullen ze waarschijnlijk minder vaak vragen of je allerlei hapjes wil. Wanneer je weet dat anderen je regelmatig wat zullen aanbieden, probeer dan van tevoren te bedenken hoe je hiermee wil omgaan. Durf je ‘nee’ te zeggen? Ben je bang om onbeleefd te zijn als je nee zegt? Oefen van tevoren wat je wil zeggen en hoe je iets beleefd kunt afwijzen. Wellicht is er iemand in je omgeving die je daarbij kan helpen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb genoeg gehad, maar het ziet er heerlijk uit!” Zo geef je aan dat je tevreden bent zonder ongemakkelijk te worden. Het is niet nodig om te vertellen dat je een maagverkleining hebt gehad als je dat niet wil.
Kan ik alcohol drinken tijdens kerst?
Bij WeightWorks adviseren we tot 6 maanden na de maagverkleining geen alcohol te drinken. Wanneer je kort voor de feestdagen een maagverkleining hebt gehad, raden we je aan geen alcohol te drinken tijdens Kerst. Na een maagverkleining kun je met een kleine hoeveelheid alcohol al sneller aangeschoten of dronken worden. Ook is de kans op het krijgen van een maagzweer een stuk groter. Is je maagverkleining alweer enige tijd geleden en wil je toch alcohol drinken, bijvoorbeeld tijdens het avondeten? Verspreid het dan over de hele maaltijd. Neem af en toe een klein slokje. “Ja, maar eten en drinken moet toch gescheiden worden?” Het antwoord hierop is ‘ja’, het is niet goed om te eten en drinken tegelijk. Maar wanneer je af en toe een klein slokje neemt tijdens de hele avond, is dat niet erg. Dit kan alleen als je al een tijd geleden geopereerd bent. Probeer je maximaal aan één glas alcohol te houden. Of kies er bijvoorbeeld voor om je drankje te verdunnen met ijs. Wanneer je weet dat je alcohol niet goed verdraagt, kies dan voor alcoholvrije alternatieven die niet te veel suiker bevatten.
Tips voor eten na de feestdagen
Probeer na de feestdagen weer in je normale eet-ritme te komen. Als je visite hebt gehad en allerlei hapjes in huis hebt gehaald, kan het verstandig zijn aan het einde van de dag hapjes mee te geven aan je gasten, zodat je niet met allerlei restjes blijft zitten. Dit kan het mogelijk makkelijker voor je maken om je normale voedingspatroon weer op te pakken.
Zorg goed voor jezelf tijdens de feestdagen en vergeet vooral niet te genieten!
Wanneer je een maagverkleining hebt gehad en de feestdagen eraan komen, kun je je afvragen hoe je ervoor zorgt dat je niet teveel eet en geen klachten krijgt. Met de juiste voorbereiding en planning weet jij hoe je om kunt gaan met mensen die je eten blijven aanbieden en weet jij hoe je ervoor kunt zorgen dat je je porties beperkt (klein bord, pauzes nemen etc.). Heb je nog specifieke vragen over voeding tijdens de feestdagen, dan kun je deze bespreken met de diëtiste tijdens de nacontroles. Heb je vragen over wat slim is met betrekking tot beweegmomenten tijdens de Kerst periode? Dan kun je deze bespreken tijdens de controle afspraken met de leefstijlcoach.
🎄 Het behandelteam van WeightWorks wenst je fijne kerstdagen toe en herinnert je eraan dat je trots mag zijn op de stappen die je hebt gezet. Geniet van de feestdagen en de bijzondere momenten met je dierbaren. 🎄
7 november 2024 |
WeightWorks