Maagverkleining in het buitenland? Dit moet je echt weten.
Je denkt na over een maagverkleining in het buitenland. Mogelijk heb je gehoord dat bijvoorbeeld de wachttijden daar korter zijn of dat anderen een goede ervaring hebben gehad. Een maagoperatie is niet niks en je wilt weten of het veilig is om een maagverkleining te ondergaan in het buitenland en bij wie je terecht kunt als je lichamelijke klachten krijgt.
Dr. Kevin Göttgens, maag-darm chirurg bij WeightWorks, heeft inmiddels meer dan duizend maagverkleiningsoperaties succesvol uitgevoerd sinds 2015. Hij weet dat mensen soms de afweging maken om een maagverkleining in Turkije, België of andere landen te laten doen. “De kwaliteit van de zorg op gebied van maagverkleiningen is in Nederland heel erg goed. Chirurgen zijn erg technisch opgeleid en daarnaast is er een uitgebreide nazorg om ervoor te zorgen dat je op lange termijn zoveel mogelijk voordeel hebt van de maagverkleining. In het buitenland is de kwaliteit van zorg vaak een stuk lager. Wij raden maagverkleiningen in het buitenland af.“
Denk je er toch serieus over na om naar het buitenland te gaan voor een maagverkleining, lees dan zeker dit artikel. We bespreken waar je zoal rekening mee moet houden als je nadenkt over een maagverkleining in het buitenland. We leggen uit wat je kunt verwachten op gebied van voor- en nazorg in Nederland en het buitenland. Ook leggen we uit wat je kunt verwachten qua vergoeding van een maagverkleiningstraject in Nederland en het buitenland en of je in het buitenland sneller geholpen wordt. Daarnaast leggen we uit welke vragen je kunt stellen aan de kliniek in het buitenland om erachter te komen of je goede zorg kunt verwachten. Kiezen voor een maagverkleining is niet zomaar een beslissing. Het is belangrijk dat je de operatie laat uitvoeren op een behandellocatie waar het medisch personeel technisch goed is opgeleid en waar je de juiste voor- en nazorg ontvangt.
Maagverkleining in Nederland en het buitenland: de belangrijkste verschillen
Onderzoeken laten zien dat ‘medisch toerisme’ de laatste jaren sterk toeneemt. Medisch toerisme voor een maagverkleining betekent dat mensen naar een ander land reizen om een maagoperatie te ondergaan. Dit doen ze meestal omdat ze denken dat een ingreep in het buitenland goedkoper is of omdat ze sneller geholpen kunnen worden. Maar is dit de verstandige keuze? We leggen uit wat de grootste verschillen zijn tussen maagverkleiningstrajecten in Nederland en het buitenland.
Maagverkleiningstraject in Nederland
Dit kun je verwachten als je kiest voor een maagverkleining in Nederland:
- Kwaliteit van Zorg: Nederlandse ziekenhuizen en klinieken staan bekend om hun hoge medische standaarden en goede zorg. Dit betekent dat Nederlandse artsen goed opgeleid zijn en methoden gebruiken die wetenschappelijk bewezen zijn. Ook betekent het dat de kans op een succesvol behandeltraject groot is omdat je goede begeleiding krijgt bij leefstijlverandering. Ook word je geholpen als je last hebt van lichamelijke of mentale klachten na de maagverkleining.
- Vergoeding maagverkleining: Als je in Nederland verzekerd bent en je aan de voorwaarden voor een maagverkleining voldoet, wordt de volledige behandeling – met uitzondering van het eigen risico- vergoed door de verzekeraar vanuit je basisverzekering. Hieronder vallen ook de nacontroles, nazorggesprekken en medicatie die je na de operatie krijgt voorgeschreven.
- Nazorg en Follow-up: Als je in Nederland naar een ziekenhuis gaat voor een maagverkleining, dan krijg je altijd een voor- en nazorgtraject, bij een multidisciplinair team (internist, verpleegkundige, diëtist, psycholoog, bewegingsdeskundige, etc.). Dit zorgt voor betere resultaten op lange termijn. Per ziekenhuis of kliniek kan het verschillen of je een groepstraject of individueel traject aangeboden krijgt.
- Wachttijden: In Nederland kan het zo zijn dat je moet wachten voordat je op intake afspraak (screening) kunt komen en je de operatie kunt ondergaan. Het is verstandig om na te vragen wat de wachttijden zijn, zodat je weet waar je aan toe bent.
- Afstand behandellocatie: De afstand tot jouw behandellocatie is over het algemeen maximaal 2-3 uur rijden binnen Nederland. Heb je na de operatie zorg nodig op korte termijn, dan zijn de afstanden in Nederland goed te overbruggen.
- Taal en Communicatie: Geen taalbarrières, bijvoorbeeld tijdens uitleg over de operatie of nazorggesprekken over leefstijlverandering.
Maagverkleining in het buitenland
Wat je kunt verwachten bij een maagverkleining in het buitenland:
- Kwaliteit van zorg: Er is geen wereldwijde standaard voor zorg. Dat betekent dat het niveau van zorg in het buitenland sterk kan verschillen van de zorg in Nederland. Dit geldt ook voor de kwaliteitseisen en kwaliteitscontroles van medisch personeel en faciliteiten (behandellocatie, hygiëne, etc.). In Nederland zijn er kwaliteitseisen aan de chirurgen, hulpverleners en medische faciliteiten (de ruimtes waarin je geopereerd wordt; de materialen die gebruikt worden tijdens de operatie, etc.).
- Nazorg: Waarschijnlijk is er geen uitgebreid nazorgtraject verbonden aan de ingreep in het buitenland. Onderzoek laat zien dat mensen die een nazorgtraject volgen het op lange termijn beter doen, dan mensen die dit traject niet volgen.
- Maagverkleinings criteria: Je moet in Nederland voldoen aan bepaalde voorwaarden (criteria); Wanneer je hier niet aan voldoet, bijvoorbeeld omdat je BMI te laag is, dan kan het zo zijn dat je in Nederland geen maagverkleining kunt krijgen. Mogelijk kun je in het buitenland wel in aanmerking komen voor een maagverkleining.
Goed om te weten: Als je niet aan de criteria voldoet voor een maagverkleining, is een maagverkleining wellicht niet de verstandigste keuze voor je. - Maagverkleining vergoeding: Maagverkleiningstrajecten in het buitenland worden over het algemeen door de Nederlandse zorgverzekeraar niet vergoed
- Afstand behandellocatie: De behandelkliniek of het ziekenhuis waar je de maagverkleining hebt gehad bevindt zich op grote afstand. Als je last krijgt van lichamelijke klachten (complicaties) kun je daar niet direct terecht voor zorg.
- Vliegreis: Een vliegreis binnen 4 weken na de operatie kan leiden tot een verhoogd risico op lichamelijke klachten, zoals trombose. Daarom wordt vliegen vlak na een maagverkleining afgeraden.
- Aanbod maagverkleining: Het type maagverkleining dat je kunt krijgen in het buitenland is vaak beperkter. De operatie is vooral gebaseerd op het technisch kunnen van de chirurg. Vaak wordt een sleeve aangeboden. Dit wil niet zeggen dat dit voor jou de beste operatie is.
- Andere taal: Je spreekt geen Nederlands of Engels en je kunt in je land van herkomst (moedertaal) makkelijker communiceren met zorgverleners.
Goed om te weten: Het is de vraag of de eigen taal spreken veel voordeel geeft. Taal is vooral belangrijk als je begeleiding krijgt van hulpverleners in een voor- en natraject. Dit ontbreekt vaak in het buitenland (met name buiten Europa). - Wachttijden: Het kan zo zijn dat je in het buitenland snel terecht kunt voor een maagverkleining. Of je sneller terecht kunt dan in Nederland is niet zeker; je kunt hier achter komen door na te vragen wat de wachttijden zijn op verschillende behandellocaties.
Zijn maagverkleiningskosten lager in het buitenland?
Nee. Als je voldoet aan maagverkleiningscriteria is het niet zo dat een maagverkleining in het buitenland goedkoper is. Wanneer je voldoet aan maagverkleiningscriteria en je in Nederland verzekerd bent, dan vergoedt de verzekeraar het behandeltraject in Nederland. Wanneer je niet voldoet aan de maagverkleiningscriteria en je de keuze maakt om de operatie zelf te betalen, kan het zo zijn dat de operatie in het buitenland minder kost dan in Nederland. Zoals eerder gezegd is het de vraag of het een verstandig besluit is te kiezen voor een maagverkleining als je niet aan de criteria voldoet.
Mijn familielid/ naaste spreekt geen Nederlands; kan hij/zij een maagverkleining krijgen in Nederland?
Dit kan verschillen per ziekenhuis of kliniek. Bij WeightWorks is het niet mogelijk om in behandeling te komen als je geen Nederlands of Engels spreekt omdat we dan geen goede zorg kunnen leveren. Wanneer je in Nederland in aanmerking wil komen voor een maagverkleining, wordt over het algemeen gevraagd dat je de Nederlandse of Engelse taal goed beheerst. Dit is belangrijk omdat je in de fase vóór en ná de operatie uitleg en adviezen krijgt over voeding, leefstijl, verzorging van je lichaam, etc. Het is nodig dat je informatie en adviezen deze begrijpt en in gesprek kunt gaan met behandelaren wanneer je extra begeleiding nodig hebt.
Waar moet ik op letten als ik kies voor een maagverkleiningskliniek in het buitenland?
Als je in het buitenland een maagverkleining wil krijgen, let dan op de volgende 6 punten:
- Erkende kliniek: Ga naar een behandellocatie die is aangesloten bij een erkende (kwalitatief goede) zorginstantie. Let op: dit is per land anders. Er kan door ons geen algemeen advies over gegeven worden welke kliniek aan te raden is.
- Kwalificaties chirurgen: Welke chirurgen werken bij de kliniek/ het ziekenhuis en wat is hun ervaring? Niet elk land heeft een kwaliteitssysteem om aan te geven of chirurgen veilig maagverkleiningen kunnen doen.
- Behandelplan kliniek: Bij de kliniek kun je de volgende vragen stellen om te weten te komen hoe het behandelplan eruit ziet:• Hoe ziet het zorgtraject er precies uit?
• Is er een team dat mij voorbereidt op de operatie? Hierbij kun je denken aan goede uitleg over voeding en leefstijl of hulp bij het afbouwen van eetbuien.
• Zit er bij het behandeltraject een nazorgtraject? Zo ja, hoelang kan ik bij de kliniek terecht voor zorg ná de maagverkleining?
• Hoe zien de behandelafspraken met de kliniek eruit als ik terugkeer naar Nederland? Wat kan ik doen als ik last heb van lichamelijke klachten (complicaties)?
• Wie controleert mijn bloedwaarden elk jaar? Hoe kan de kliniek mij helpen als mijn bloedwaarden niet goed zijn?
• Is er een behandelteam (medisch team, diëtist, psycholoog) die mij begeleidt na de operatie?
• Waar kan ik terecht als ik lichamelijke klachten krijg, op korte en lange termijn? - Aanvullende kosten: Als je na de maagverkleining lichamelijke klachten (complicaties) krijgt, zijn de zorgkosten dan inbegrepen bij het traject van de kliniek waar je geopereerd bent? Indien dit niet het geval is, dan kan het zijn dat je Nederlandse verzekeraar (een deel van) de kosten niet vergoed. Dit zul je bij je verzekeraar moeten navragen.
- Medisch dossier: Wordt het volledige medische dossier aan jou als patiënt overgedragen, zodat je deze kunt meenemen naar Nederland? Bij voorkeur is het dossier in het Engels opgesteld. Dit dossier moet de volgende informatie bevatten: het type maagverkleining, eventuele aanpassingen die zijn gedaan tijdens de operatie, en een rapport over je lichamelijke toestand na de operatie.
- Verblijf na maagverkleining: Zoals eerder besproken is vliegen binnen een periode van 4 weken na de operatie niet geadviseerd in verband met een verhoogde kans op trombose. Denk dus goed na of je in het land waar je de operatie laat doen kunt verblijven voor in ieder geval een paar weken.
Wat kan ik doen bij klachten als ik een maagverkleining heb gehad in het buitenland?
Bespreek vóór de operatie met de kliniek in het buitenland of zij je helpen als je achteraf klachten krijgt. Als je in het buitenland een maagverkleining hebt gehad, kan het zo zijn dat niet alle nazorg (zoals bloedcontroles, lichamelijke controles, afspraken diëtist, etc.) is inbegrepen bij het behandeltraject.
Als je lichamelijke klachten (complicaties) krijgt als je weer terug bent in Nederland, dan kan het een drempel zijn om terug te vliegen naar het land waar je bent geopereerd. Mogelijk door kosten, of omdat behandeling van bepaalde klachten niet is inbegrepen. Ook kan het zo zijn dat je je lichamelijk niet goed genoeg voelt om te vliegen. Wanneer je dan naar een ziekenhuis in Nederland gaat, kan het zijn dat chirurgen (of andere specialisten) terughoudend zijn om je te behandelen. De reden hiervan is omdat er mogelijk geen operatie verslag beschikbaar is. Ook kan onduidelijk zijn welke maagverkleining is gedaan en hoe deze technisch is uitgevoerd. Als er klachten zijn waarmee je direct moet worden geholpen (acute klachten) dan word je in Nederland geholpen op de eerste hulp. Zijn er algemene vragen en niet-acute problemen, dan is het de vraag waar je in Nederland terecht zou kunnen. Je kunt dan het beste contact opnemen met de kliniek in het buitenland, waar je behandeld bent.
Ik weet nu meer over de verschillen tussen behandeltrajecten in Nederland en het buitenland: Hoe kan ik een goed besluit nemen?
Een maagverkleining is een ingreep die veel impact heeft op je leven en het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt waar je deze laat uitvoeren.
Dr. Kevin Göttgens adviseert je om met meer dingen rekening te houden dan alleen wachttijden of kosten. “Denk daarbij aan kwaliteit van zorg, nazorg en bereikbaarheid van de behandellocatie. De kwaliteit in alle centra in Nederland is zo goed dat we afraden in het buitenland een maagverkleining te ondergaan. De ervaring leert dat operaties die in het buitenland uitgevoerd zijn (met name buiten Europa) op langere termijn voor veel problemen kunnen zorgen. Enerzijds door technische redenen, maar met name door géén goede screening om te bepalen of iemand er klaar voor is. Daarnaast ontbreekt vaak een langdurig natraject. Hierdoor is de kans op goed en veilig langdurig gewichtsverlies stukken lager. ” Ga voordat je een besluit neemt met je huisarts in gesprek over locaties waar je veilig een maagverkleining kunt ondergaan.
14 augustus 2024 |
WeightWorks