Hoe ziet de dag van de maagverkleining operatie eruit?

Je bent al lange tijd bezig met het voorbereiden op de maagverkleining en de operatiedag komt dichterbij.  Misschien voel je je zenuwachtig en heb je allerlei vragen over de dag van de maagverkleining. Dat is heel begrijpelijk. Wellicht vraag je je af: “Hoe gaat alles precies verlopen? Hoe kan ik me voorbereiden op deze dag? Is een narcose spannend?
Bij WeightWorks word je begeleid door een ervaren team dat dagelijks deze maagverkleiningsoperaties uitvoert. Dr. Kevin Göttgens, maag-darmchirurg heeft al meer dan duizend operaties succesvol uitgevoerd en kan je alles vertellen over deze dag. In dit artikel nemen we je mee in alles wat je kunt verwachten op de dag van je maagverkleining. Van hoe je je thuis voorbereidt en wat je mee moet nemen, tot wat er gebeurt bij aankomst bij WeightWorks. We leggen uit wie er bij de operatie aanwezig zijn, hoe de narcose werkt en wat je kunt voelen als je wakker wordt. Daarnaast bespreken we wat je mag eten en drinken na de operatie, wanneer je naar huis mag en beantwoorden we veelgestelde vragen over bijvoorbeeld bewegen en het verblijf in de kliniek. Zo ben je goed voorbereid op deze dag en weet je wat je kunt verwachten.

Voorbereiding en aankomst bij WeightWorks

We nemen je mee in de voorbereiding op de operatie en hoe de aankomst bij WeightWorks verloopt op de dag van de maagverkleining.

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

De voorbereiding op de operatie begint al thuis. Het is belangrijk dat je zes uur voor de operatie niets meer eet en tot twee uur van tevoren alleen nog helder drinken zoals water of thee neemt. Dit is nodig om de operatie veilig te laten verlopen.
Je hebt bericht gekregen over de tijd waarop je wordt geopereerd en hoe laat je aanwezig dient te zijn. Hou rekening met mogelijke files en wees tijdig aanwezig op de locatie. 

Het is handig om je spullen de avond voor de operatiedag al klaar te leggen. Denk hierbij aan: 

  • Comfortabele kleding wat gemakkelijk aan en uit kan
  • Eigen medicatie
  • Extra ondergoed
  • Warme sokken/sloffen
  • Er is televisie maar misschien heb je zelf iets om te ontspannen (boek, spelletje, etc.)
  • Oplader voor telefoon
  • Toilettas
  • Indien nodig een leesbril

Wat gebeurt er als ik aankom bij WeightWorks?

Wanneer je aankomt bij WeightWorks, meld je je aan bij de receptie op de tweede verdieping, waar een medewerker je ontvangt. Vervolgens begeleidt een verpleegkundige je naar de verpleegafdeling.  De verpleegkundige doet eerst een paar controles, zoals het meten van je bloeddruk en hartslag. Daarna krijg je operatiekleding die je kunt aantrekken, en mag je je eigen spullen opbergen in de kast in je kamer. Dit is jouw ruimte waar je ook na de operatie zal verblijven.
Nadat je je klaar hebt gemaakt en de controles zijn uitgevoerd, wacht je tot je wordt opgehaald voor de operatie. Als je nog vragen hebt, kun je die altijd stellen aan de verpleegkundigen. Dit is het moment om even te wennen aan de omgeving en tot rust te komen voordat de operatie begint.

Quote zwangerschap na een maagverkleinining: wanneer kan ik weer zwanger worden?

Wanneer het tijd is voor je operatie, komt een verpleegkundige je halen en begeleidt je naar de holding. Dit is de voorbereidingsruimte vlakbij de operatiekamer. Hier neem je plaats in een speciale operatiestoel. Dit moment kan wat spannend voelen, maar je wordt rustig door het proces geleid. Het behandelteam sluit een infuus aan en bevestigt hartmonitoren om je gezondheid, zoals je hartslag en bloeddruk tijdens de operatie te controleren. Ook krijg je uit voorzorg antibiotica toegediend om infecties te voorkomen. Alles wordt dubbel gecontroleerd, van je medicatie tot je persoonlijke gegevens, om ervoor te zorgen dat alles soepel en veilig verloopt. Als laatste komt de chirurg bij je langs. Hij beantwoordt eventuele vragen en neemt de belangrijkste punten van de operatie met je door. Daarna ben je helemaal klaar voor de operatie, en word je naar de operatiekamer gebracht. 

Mag er iemand bij me blijven?

Ja, bij WeightWorks mag een familielid, kennis of vriend(in) de hele dag bij je blijven voor steun. Deze kan in jouw kamer plaatsnemen of in de woonkamer van de verpleegafdeling. Na 20:00 uur is de bezoektijd voorbij, zodat iedereen in rust kan herstellen.

De operatie

Na de voorbereidingen is het moment van de operatie aangebroken. We zullen enkele veelgestelde vragen over de operatie beantwoorden. 

Wie zijn er bij de maagverkleining operatie aanwezig?

In de operatiekamer is een team van ervaren specialisten en behandelmedewerkers aanwezig. Naast de chirurg, zijn er ook een anesthesist, een assistent, en twee operatieassistenten aanwezig. Samen zorgen zij ervoor dat alles soepel en veilig verloopt.

Hoe werkt de narcose bij de maagverkleining ingreep?

Veel mensen maken zich zorgen over de narcose. “Wat als ik niet wakker word? Of wat als ik iets voel tijdens de operatie?” Narcose is tegenwoordig heel veilig. Je krijgt via een infuus een slaapmiddel, waarna je in een diepe slaap wordt gebracht. De anesthesist houdt je tijdens de operatie continu in de gaten om te zorgen dat je comfortabel en veilig blijft. De kans op complicaties is extreem klein, zelfs bij mensen met overgewicht. Veel patiënten maken zich zorgen over de narcose, bijvoorbeeld dat ze niet meer wakker worden, maar dat risico is bij een algemene narcose zeer laag. 

Hoe lang duurt een maagverkleining operatie?

Een maagverkleining duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Je merkt er zelf niets van, en voor je het weet word je weer wakker in de uitslaapkamer.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie word je langzaam wakker in de uitslaapkamer. Het kan zijn dat je wat suf bent van de narcose en dat je lichte pijn voelt in je buik, rug of schouders. Dit komt door de lucht die tijdens de operatie in je buik is geblazen. Het kan vervelend zijn, maar gelukkig helpt een wandeling al om dit sneller te verlichten. Bewegen is belangrijk voor je herstel. Al een paar uur na de operatie kun je een korte wandeling maken. Dit helpt niet alleen tegen de pijn, maar voorkomt ook complicaties zoals trombose. Begin rustig en bouw het langzaam op.

Welke medicatie krijg ik?

Na de operatie krijg je pijnstillers, meestal paracetamol. Als het nodig is, krijg je ook tramadol. Daarnaast krijg je voor vier weken tromboseprikken om bloedklonters te voorkomen. Dit klinkt misschien spannend, maar onze verpleegkundigen leggen je precies uit hoe je ze zelf kunt toedienen. Of vraag je partner om te helpen als je dat prettiger vindt.

Wat mag ik eten of drinken op de dag van de operatie?

Na de operatie mag je zelf eten en drinken pakken uit de koelkast in de keuken. Je kunt daarbij denken aan iets lichts, zoals een paar lepeltjes yoghurt of kwark. Dit zijn gemakkelijk verteerbare producten die zacht zijn voor de maag. Als je op de dag van de operatie al zin hebt in iets anders, zoals een beschuitje of een cracker, mag dat ook, mits je kleine hapjes neemt. Na een maagverkleining moet je spijsvertering wennen aan de nieuwe situatie. Door rustig te beginnen met zachte en lichte voeding, voorkom je ongemak en overbelasting. Je krijgt een overzicht mee van de diëtiste met wat je in de dagen en weken na de operatie kunt eten en drinken. 

Naar huis gaan na de operatie

De meeste patiënten blijven één nacht in de WeightWorks kliniek. Als je vroeg op de dag geopereerd bent en je voelt je goed, mag je soms dezelfde avond nog naar huis. Voordat je vertrekt, controleert ons team of alles in orde is. Heb je bijvoorbeeld aanhoudende pijn, een hoge hartslag of andere klachten? Dan blijf je nog even, zodat we je goed in de gaten kunnen houden. Meestal kun je de dag na de operatie naar huis. Wanneer je thuis komt is de tijd van herstel aangekomen. Het behandelteam zal je begeleiden in dit proces en met je bespreken hoe je zo goed mogelijk kunt herstellen. Denk daarbij aan activiteiten die je de eerste tijd beter kunt vermijden en hoe je omgaat met wondverzorging of douchen na de operatie. 

Wat moet ik regelen voor vervoer?

Het is belangrijk dat je niet zelf rijdt na de operatie. Zorg dat iemand je kan brengen en ophalen of regelen dat er vervoer voor je klaarstaat. Na de operatie kun je je niet lekker voelen, pijn ervaren en gebruik je medicatie. Al deze factoren kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Wacht met autorijden totdat je je weer helemaal fit voelt.

Door je leefwijze aan te passen bereid je je goed voor op de operatie

De dag van de maagverkleining is een spannende, maar belangrijke stap naar een gezonder leven. Je weet nu wat er gebeurt bij aankomst in de kliniek, hoe de operatie en narcose verlopen, en wat je kunt verwachten na de operatie. Het is normaal om zenuwachtig te zijn, maar met de juiste kennis en begeleiding van ons team kun je deze dag vol vertrouwen tegemoet zien. Bereid je voor op de operatie door de adviezen van het behandelteam op te volgen. Stop tijdig met roken en alcoholgebruik, pas je voeding aan, en volg de beweegadviezen op. Heb je nog vragen over de operatie? Voorafgaand aan de operatiedag krijg je een gesprek met de anesthesist. Je kunt dan vragen – die nog zijn overgebleven na de informatiebijeenkomst met de chirurg- bespreken. 

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

19 november 2024 |

angeliquevijghen