Maagverkleining criteria: Wanneer kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Als je nadenkt over een maagverkleining, dan wil je weten aan welke voorwaarden, ook wel maagverkleiningscriteria genoemd, je moet voldoen en of je een operatie vergoed krijgt. Het team van WeightWorks voert dagelijks screenings uit bij mensen die in aanmerking willen komen voor een maagverkleining. We leggen je uit waar de voorwaarden voor een maagverkleining uit bestaan en waar de verzekeraar op let bij het wel of niet vergoeden van een operatie.

Maagverkleining criteria

Artsen hebben regels opgesteld waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een maagverkleiningsoperatie. Dit noem je maagverkleiningscriteria. Deze regels zorgen ervoor dat de operatie veilig is, en dat je erg vooruit kunt gaan qua gezondheid , op korte en lange termijn. De belangrijkste dingen waar we naar kijken zijn je BMI (dat is een getal dat je lengte en gewicht vergelijkt) en of je nog andere lichamelijke klachten hebt. Als je aan de regels of voorwaarden voldoet, dan wordt je operatie in de meeste gevallen vergoed door de verzekering.

Een maagverkleining is mogelijk een goede operatie voor jou als:

  • Als je BMI hoger is dan 40: Je hebt Obesitas klasse 3, wat betekent dat je extreem overgewicht hebt. Een maagverkleining kan je gezondheid veel verbeteren als je deze BMI hebt.
  • Als je BMI tussen de 35 en 40 ligt: Je hebt Obesitas klasse 2, wat betekent dat je heel ernstig overgewicht hebt. Je komt in aanmerking voor een maagverkleining. Als je ook nog andere gezondheidsproblemen hebt door je overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slaapapneu, gewrichtsklachten, of andere aandoeningen, kom je in aanmerking voor vergoeding.
  • Als je BMI tussen de 30 en 35 ligt: Je hebt Obesitas klasse 1, wat betekent dat je ernstig overgewicht hebt. Een maagverkleining kan je gezondheid ook verbeteren, maar meestal betaalt de zorgverzekeraar dit niet. Alleen als je suikerziekte hebt die moeilijk te behandelen is met medicijnen, wordt de operatie bij deze BMI wel vergoed. Je kunt met WeightWorks bespreken of dit voor jou geldt.

Wil je weten wat jouw BMI is en of jij mogelijk in aanmerking komt voor een maagverkleining? Doe dan de quickscan.

Aandachtspunten screening

Er zijn verschillende dingen waar we rekening mee houden tijdens de screening voor een maagverkleining.

  • Je hoogste gewicht telt: Bij de beoordeling van de BMI wordt gekeken naar je hoogste gewicht ooit. Was je twee jaar geleden 15 kg zwaarder dan geldt dat hoogste gewicht en de bijpassende BMI. Daar moet dan wel een bewijs van worden geleverd door een zorgverlener: een arts, diëtist of erkende leefstijlcoach. Schrijft de huisarts in de verwijsbrief jouw hoogste gewicht, dan is dat genoeg.
  • Zeer onregelmatig eetpatroon: Om goed te kunnen eten na een maagverkleining is een regelmatig en gezond eetpatroon belangrijk. Heb je een erg afwijkend eetpatroon of is er onvoldoende kennis van gezonde voeding, dan behandelen we dat liever eerst. Het kan zijn dat je dan het advies krijgt daar eerst mee aan de slag te gaan. In dat geval zal een van de diëtisten uit het team een plan van aanpak met je opstellen.
  • Hartklachten: Is er sprake van lichte hartritmestoornissen, dan kunnen we patiënten wel zien voor screening. Onze internist zal dan na het consult beslissen of de patiënt in aanmerking komt voor de operatie bij Weightworks, of dat ook nog een adviesbrief van de behandelende cardioloog (hartspecialist) noodzakelijk is. Patiënten met een hartinfarct dat nog niet lang geleden heeft plaatsgevonden (afgelopen jaar doorgemaakt), met hartfalen of patiënten met een pacemaker, worden helaas niet geholpen bij WeightWorks, omdat er geen afdeling Hartbewaking is.
  • Longembolie: Als je eerder een longembolie hebt gehad, is het afhankelijk van hoe lang dit geleden is, of je wel of niet in aanmerking komt voor een maagoperatie. Het is belangrijk dat we een verwijsbrief ontvangen met je medische voorgeschiedenis om te kunnen bepalen of een maagverkleining op dat moment mogelijk is.
  • Geen eetstoornissen:  Op het moment dat er sprake is van ernstige eetproblematiek, zoals een eetstoornis, kan het zijn dat de psychologen uit ons team je zullen adviseren deze eerst te laten behandelen voordat je in aanmerking komt voor een maagverkleining.
  • Geen acute psychiatrie: Het kan best zijn dat je in het verleden ingrijpende dingen hebt meegemaakt waarvoor je behandeld bent door een psycholoog of psychiater. Depressie, PTSS en seksueel misbruik in de voorgeschiedenis komen regelmatig voor in combinatie met ernstig overgewicht. Vaak worden daarvoor ook geneesmiddelen gebruikt die helpen om je beter te voelen. Dat is geen bezwaar voor een operatie. Als er sprake is van een actieve depressie (erge stemmingsklachten op dit moment), een psychose of een gedragsstoornis waarbij operatie en behandeling lastig worden, dan moet dat eerst worden behandeld.
  • Geen verslavingsgedrag:  als er sprake is van overmatig gebruik van middelen, dan geeft dat meer risico rondom de operatie en slechtere uitkomsten van een maagverkleining. Meestal gaat het daarbij om verslaving aan sigaretten, alcohol, drugs of bepaalde geneesmiddelen. Dit is soms een reden om een operatie uit te stellen tot de verslaving behandeld is. Voor een alcoholverslaving moet je tenminste een jaar lang nuchter zijn. We hebben aparte adviezen voor een maagverkleining en roken.
  • Leeftijd is tussen de 18 en ca. 70 jaar:  Een maagverkleining bij een leeftijd onder de 18 jaar is toegestaan maar wordt alleen gedaan in speciaal daarvoor aangewezen centra. Bij een leeftijd boven de 70 jaar neemt het risico van een operatie toe. We kijken dan kritisch naar hoe gezond iemand is en of het risico van een operatie wel opweegt tegen de te verwachten voordelen.
  • Niet zwanger of net bevallen: Bij de beoordeling of je geschikt bent voor een operatie wordt gerekend met je BMI. Vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap en ook vlak daarna zwaarder en hebben dus ook een hogere BMI. Dat telt niet! Na je zwangerschap moet je tenminste 6 maanden wachten (ontzwangeren) voordat je beoordeeld kunt worden of je geschikt bent.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor een maagverkleining?

Het kan zo zijn dat je niet in aanmerking komt voor een maagverkleining, omdat je bijvoorbeeld ‘niet zwaar genoeg’ bent. Je hebt dan wel last van je overgewicht, met mogelijk bepaalde lichamelijke klachten, en we kunnen begrijpen dat het frustrerend is om te horen dat je geen operatie krijgt. Enerzijds is het positief dat jouw lichaam niet te veel gezondheidsrisico loopt, anderzijds wil je nog steeds van je overgewicht af. In dit geval is het advies om te werken aan een verandering van leefstijl, bijvoorbeeld met behulp van een GLI (gecombineerde leefstijlinterventie).

Conclusie
Als jij al langere tijd last hebt van overgewicht en het je na meerdere diëten steeds niet lukt om op lange termijn gewicht te verliezen en gezonder te worden, dan kan dat erg frustrerend zijn. Een maagverkleining is een geschikte manier om veel gewicht te verliezen en je gezondheid behoorlijk te verbeteren. Wel zijn er voorwaarden om in aanmerking te komen, zodat we zeker weten dat je veel gezonder kunt worden van de operatie en de voordelen opwegen tegen de risico’s. Je moet daarnaast voldoen aan bepaalde regels om de operatie vergoed te krijgen door de verzekeraar. We kunnen ons voorstellen dat het spannend is om te kiezen voor een operatie. Daarom willen we je zo goed mogelijk informeren, zodat je weet wat je kunt verwachten en je een goed besluit kunt maken.

Als je besluit je aan te melden bij Weightworks, dan word je uitgenodigd voor een screening en bespreken we met je of een maagoperatie een goed besluit is voor jou. Je kunt je via de huisarts laten verwijzen.

Kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Doe de QuickScan om direct meer te weten! Ontdek snel en eenvoudig of een maagverkleining een goede keuze kan zijn door onze QuickScan te doen. Het is een handig middel dat je helpt te bepalen of je voldoet aan de criteria voor een maagverkleining.

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

7 december 2023 |

WeightWorks