Doorverwijzen, hoe doe je dat?
Algemene informatie voor verwijzers
U bent een professional en wilt een patiënt met ernstig overgewicht doorverwijzen naar WeightWorks. U vindt hier informatie over de aanmelding, maagverkleiningscriteria en het behandeltraject bij WeightWorks.
Hieronder volgt algemene informatie over WeightWorks, wanneer u patiënten naar ons kunt verwijzen en hoe het behandeltraject bij WeightWorks eruit ziet. Ook leggen we meer uit over onze individuele trajecten en waar de patiënt terecht kan bij acute klachten.
Waarom verwijzen naar WeightWorks?
Uw patiënt worstelt al jaren met obesitas en met leefstijlaanpassingen lukt het niet om op lange termijn gewichtsreductie te behouden. U overweegt met uw patiënt of een maagverkleining een goede optie is. WeightWorks is een Zelfstandig Behandel Centrum in Amersfoort en heeft een nauwe samenwerking met het Meander Medisch Centrum. WeightWorks is geheel ingesteld op de chirurgische behandeling van ernstig overgewicht. Sinds 2021 helpen wij mensen die in aanmerking komen voor een maagverkleining. Onze 5 chirurgen opereren jaarlijks meer dan 1.500 patiënten met zeer goede resultaten. Hiermee zijn we in korte tijd uitgegroeid tot de grootste kliniek in Nederland voor overgewichtschirurgie. Samen met het multidisciplinaire team, bestaande uit internisten, psychologen, diëtisten, leefstijlcoaches en verpleegkundigen zorgen zij dat de patiënten de allerbeste behandeling en nazorg krijgen. Daarnaast zijn de wachttijden tot screening en operatie kort.
Wanneer verwijzen naar WeightWorks?
U kunt uw patiënt verwijzen naar WeightWorks als er sprake is van (morbide) obesitas, mogelijk met comorbiditeiten (DM II, slaapapneu, hypertensie, etc.) en het patiënt niet lukt om op reguliere wijze, zonder operatieve ingreep, af te vallen of een gezonder gewicht te behalen en behouden. Patiënten die naar ons verwezen worden dienen een goed begrip te hebben van de Nederlandse of Engelse taal.
Maagverkleiningscriteria
- Minimale leeftijd 18 jaar
- Geen acute psychiatrische ziekte of verslaving.
- BMI >30: Een maagverkleining kan worden overwogen; traject wordt niet vergoed
- BMI > 30 met diabetes type II, niet goed instelbaar met medicatie; Patiënt komt in aanmerking; traject wordt vergoed
- BMI >35 Overgewicht met gerelateerde comorbiditeit (hypertensie, diabetes type II, hypercholesterolemie, reflux, OSAS, artrose (onderrug of lagere gewrichten)); Patiënt komt in aanmerking; traject wordt vergoed
- BMI >40: Patiënt komt in aanmerking voor een maagverkleining; traject wordt vergoed
Belangrijkste redenen waar een bariatrische ingreep niet bij WeightWorks uitgevoerd kan worden:
- Hartfalen
- COPD vanaf GOLD fase 3 en hoger
- Ischemische hartziekten
- Vitamine K antagonisten
Wie mag verwijzen?
Een verwijzing naar WeightWorks kan worden gedaan door huisartsen en medisch specialisten.
Hoe ziet het behandeltraject bij WeightWorks eruit?
Het behandeltraject bij WeightWorks bestaat uit 5 fasen.
- Aanmelding: De patiënt wordt aangemeld door verwijzer. Zodra uw verwijzing binnen is, nemen wij contact op met de patiënt. Voldoet de patiënt aan de belangrijkste criteria dan ontvangt de patiënt van ons een vragenlijst en diverse formulieren. Als de vragenlijsten zijn ingevuld en patiënten voldoen aan de criteria, dan worden ze uitgenodigd voor een multidisciplinaire screening.
- Screening: De patiënt wordt uitgenodigd voor een eerste screening bij de internist, de diëtist, de psycholoog en de leefstijlcoach. De screening kost een dagdeel (ochtend of middag). Na goedkeuring volgt een intake bij de chirurg.
- Intake: De patiënt komt naar een voorlichtingsbijeenkomst, gegeven door een van de chirurgen. Direct na de bijeenkomst wordt de patiënt door de chirurg gezien voor een intake. Tijdens dit gesprek zal worden bepaald welke operatie passend is. Ook zal een operatiedatum worden vastgelegd.
- Dag van de operatie: De patiënt wordt geopereerd en blijft – in de meeste gevallen – 1 nacht bij WeightWorks overnachten. Erna kan de patiënt naar huis en zal het herstel beginnen.
- Natraject: Tijdens het nazorgtraject zal de patiënt worden gezien door het multidisciplinaire team. Het doel van dit traject is om fysiek en mentaal welzijn te monitoren en ondersteuning te bieden op gebied van leefstijlverandering. Het nazorgtraject duurt 5 jaar.
Hoe snel volgt de terugkoppeling na de screening?
Na aanmelding zal de patiënt worden uitgenodigd voor een eerste screening door het multidisciplinaire team. Na deze screening vindt dezelfde dag een MDO plaats, met de internist, psycholoog, diëtist en leefstijlcoach. We streven ernaar de patiënt binnen 2 weken te laten weten of deze in aanmerking komt voor een maagverkleining bij WeightWorks.
Biedt WeightWorks groepstrajecten aan?
Nee, bij WeightWorks vinden we het belangrijk behandeltrajecten op maat aan te bieden. De behandeltrajecten zijn daarom individueel. Natuurlijk kan iemand zijn of haar partner of andere belangrijke steunfiguren meenemen naar (een van) de afspraken.
Waar kan de patiënt terecht na de operatie, bij acute klachten?
WeightWorks is altijd bereikbaar voor het bespreken van acute klachten. In de eerste paar weken na de operatie is WeightWorks standaard het eerste aanspreekpunt bij klachten. Indien er later in het traject klachten optreden, hangt het er van af of deze klachten aan de maagverkleining gerelateerd kunnen worden of niet. Indien u als verwijzer denkt dat de klachten door de maagverkleining komen, verwijst u de patiënt door naar ons of neemt u contact met ons op voor rechtstreeks overleg.
WeightWorks werkt samen met het MeanderMC. Wij beoordelen en zien patiënten op de SEH in dit ziekenhuis en voeren spoedoperaties uit in het ziekenhuis indien nodig.
Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleining?
Volg deze stappen: