weightworks

De criteria

Waarom zijn er criteria?

Een maagverkleinings operatie helpt erg goed om blijvend af te vallen. Hoewel de de risico's laag zijn is een operatie niet helemaal ongevaarlijk.  Daarom moet je het risico van een operatie afwegen tegen het gezondheidsrisico van het overgewicht. Bij een beetje overgewicht is het gezondheidsrisico niet erg hoog, maar als je gewicht toeneemt neemt ook het risico op gezondheidsschade toe. Dat is nog meer het geval als je al een ziekte hebt zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte. In dat geval weegt het gezondheidsrisico (en de kosten) van obesitas op tegen het risico van een ingreep. De zorgverzekeraars houden daarom duidelijk regels aan voor een vergoeding.  

Wat zijn de criteria voor een maagverkleining?

Het belangrijkste is je gewicht. Meestal wordt daarbij gekeken naar de BodyMass index (BMI). Dat is je gewicht in verhouding tot je lengte. Verder moet je ouder zijn dan 18 jaar, eerder serieuze afvalpogingen hebben gedaan en je mag geen verslavingen hebben. (Roken mag wel maar liever niet). We kijken ook naar je eetgedrag en of er geen psychische redenen zijn om van een operatie af te zien. Doe de Quickscan om te zien of je in aanmerking komt

BMI hoger dan 40:
Je hebt Obesitas klasse 3, zeer ernstig overgewicht. Dan is een maagverkleining bijna altijd een goed idee.

BMI lager dan 40 maar boven de 35:
Je hebt Obesitas klasse 2. We kijken  of je nog bijkomende ziektes hebt zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, slaapapnoe, hoog cholesterol, gewrichtsklachten of andere aandoeningen die samenhangen met je overgewicht. Is dat het geval dan kom je in aanmerking voor een operatie. 

BMI tussen de 30 en 35:
Je hebt Obesitas klasse 1: Wil je een maagverkleining dan kan dat wel maar moet je zelf de kosten betalen. Vraag ons over de mogelijkheden en kosten.

BMI onder de 30 maar boven de 25:
Je hebt overgewicht. Je komt niet in aanmerking voor een operatie. Er zijn wel andere methodes om af te vallen: Denk aan een leefstijl traject, medicijnen of een maagballon. Vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. Vraag ons over de mogelijkheden. 

Alle Criteria op een rijtje

  • Je bent tussen de 18 tot en met 70 jaar
  • Je BMI is hoger dan 40 of is dat in het verleden geweest.
  • Je BMI is hoger dan 35 en je hebt al een ziekte die samenhangt met je overgewicht. bijvoorbeeld: hoge bloeddruk of suikerziekte. Maar zoals hiervoor al te lezen valt is de lijst veel langer. Vraag ons gerust of je in aanmerking komt. Bij suikerziekte is een BMI van 30 soms voldoende.
  • Je overgewicht bestaat langer dan 5 jaar
  • Het helpt als je al eerder bij een diëtist bent geweest en bekend bent met basiskennis over gezonde voeding.
  • Als je een eetstoornis hebt, behandelen we dat liever voordat je wordt geopereerd. Een eetstoornis kan bestaan uit een afwijkend eetgedrag of eetpatroon. Vreetbuien horen daar ook bij.
  • Je moet op het moment van opereren geen ernstige psychische problemen hebben. Gebruik van antidepressiva is geen bezwaar voor een operatie.
  • Je mag niet verslaafd zijn aan alcohol, medicijnen of drugs.
Chirurgisch afvallen

Doe de check

Een operatie klinkt misschien ingrijpend, maar valt in de praktijk vaak erg mee. Mensen worden na een maagverkleining lichter, maar ook gezonder en blijer. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een maagverkleinings operatie?

Doe de test of neem vrijblijvend contact op.

WeightWorks Quick Sscan