Seks & Zwangerschap na een maagverkleining

Denk je na over een maagverkleining en vraag je je af of je nog zwanger kunt worden? Wij zullen je meer vertellen over wat je kunt verwachten.

Dr. Frits Berends, Maag-darm-chirurg bij WeightWorks, met meer dan 20 jaar ervaring en duizenden succesvolle operaties, krijgt regelmatig vragen van vrouwen over zwangerschap na een maagverkleining. “Ik begrijp best dat vrouwen zich daar zorgen over maken. Een maagverkleining verandert de grootte van je maag en vaak ook de ligging van je dunne darm. Het is logisch dat vrouwen zich afvragen of dat kwaad kan als je ook een groeiend kind in je buik hebt. Gelukkig kan ik deze vrouwen geruststellen: het is zeker mogelijk zwanger te worden na een maagverkleining. Wel is de timing belangrijk. Ook is het goed om te weten waar je op moet letten als je zwanger bent.” In dit artikel bespreken we wanneer je weer seks kunt hebben na een maagverkleining. Daarnaast geven we uitleg over zwangerschap en de risico’s na een maagverkleining.

Seks na een maagverkleining, wanneer kan het weer?

Na een maagverkleining kun je seks kunt hebben wanneer jij je er klaar voor voelt. Er is dus geen termijn aan verbonden. Het maakt daarbij niet uit of je nu een gastric bypass, een mini- gastric bypass of een gastric sleeve hebt gehad. Dat maakt geen verschil.

Vaak voelen mensen zich na de operatie fitter en zelfverzekerder, wat een positief effect kan hebben op het seksleven. Maar, geef je lichaam wel de tijd om te herstellen na de operatie.

Quote zwangerschap na een maagverkleinining: wanneer kan ik weer zwanger worden?

Zwanger worden na een maagverkleining: Kan dit nog?

Na een maagverkleining kun je zeker (weer) zwanger worden. Vaak gaat de vruchtbaarheid er zelfs erg op vooruit. Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden.

  • 1 jaar wachten: Wacht met zwanger worden na de maagverkleining tot 1 jaar na de operatie. In het eerste jaar is je lichaam aan het herstellen van de operatie. Je bent vaak nog hard aan het afvallen en aan het wennen aan een nieuwe leefstijl. Dat is geen ideaal moment om ook een groeiend kind in je buik te hebben.
  • Goed herstellen: Afvallen in het eerste jaar gaat vrij snel en kan gepaard gaan met een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamines en supplementen, eiwitten, ijzer en calcium. Tijdens een zwangerschap heb je juist meer vitamines nodig. Na de maagverkleining moet je al hard je best doen om alle vitamines binnen te krijgen. Het is ook belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je zwanger bent, zodat jouw baby goed kan groeien. Daarom is het belangrijk dat je eerst zelf goed hersteld bent en jouw bloedwaarden goed zijn.
  • Voedingssupplementen: Zwanger worden na een maagverkleining vraagt om extra aandacht op gebied van voedingssupplementen: neem supplementen die geschikt zijn voor mensen met een maagverkleining en laat je hierin adviseren door een arts. Gewone vitamines van de drogist zijn niet geschikt voor iemand met een kleine maag. Ze bevatten soms zelfs te hoge concentraties van vitamine die schadelijk zijn.
  • Verhoogde vruchtbaarheid na een maagverkleining: Na een maagverkleining neemt de vruchtbaarheid toe bij veel vrouwen. Zelfs als je menstruatie lang uitbleef of onregelmatig was voor de operatie, komt deze vaak snel – binnen enkele dagen of weken- na de operatie weer op gang. Dit betekent dat de kans op een zwangerschap toeneemt.
  • Anticonceptie: Na een gastric bypass is “de pil” (‘orale anticonceptie’) minder betrouwbaar. Doordat je darmkanaal korter is, wordt de pil soms minder goed opgenomen waardoor je ongewenst zwanger kunt raken. Daarom kun je de pil beter niet nemen als anticonceptie na een gastric bypass. De pil is ook minder betrouwbaar als je veel last hebt van diarree of braken. Bespreek met je huisarts welke alternatieven er voor je zijn, zoals: een spiraaltje, implanon of de prikpil.

Zwangerschapsrisico’s na een gastric bypass

Hoewel de kans zeer klein is, zijn er zwangerschapsrisico’s na een maagverkleining. Er is na een gastric bypass een klein risico op een inwendige hernia (darmhernia) tijdens de zwangerschap. Bij een darmhernia kan de dunne darm bekneld raken. Dat geeft pijn en soms braken. Het risico op een darmhernia hangt af van de techniek waarmee de gastric bypass is aangelegd. Ook hangt het risico af van de manier waarop de chirurg de plekken waar een hernia kan ontstaan heeft dichtgemaakt. In de beste centra is het risico op een hernia maar 1-2%. Het risico op een darmhernia is het hoogst bij een klassieke Gastric Bypass (9RY-Gastric Bypass) en kleiner bij een Mini-Gastric Bypass (OAGB). Bij een Gastric Sleeve kunnen geen darm hernia’s optreden. Bij buikklachten tijdens de zwangerschap is het dus belangrijk om je direct te laten onderzoeken.

Zoals al genoemd is er ook een sterk verhoogde kans op vitaminetekorten tijdens de zwangerschap. Tekorten aan vitamines en voedingsstoffen zijn niet goed voor je groeiende baby. Daarom wordt na iedere maagverkleining altijd aangeraden je zwangerschapscontrole bij een gynaecoloog te doen en niet alleen maar bij een verloskundige. Een natuurlijke (vaginale) bevalling is na een maagverkleining geen probleem en een keizersnede ook niet. Als het nodig is kan je natuurlijk altijd overleggen met de artsen van WeightWorks.

Wat als ik nog extra vragen heb over zwangerschap na de maagverkleining?

Nadenken over je gezondheid, je leefstijl en zwanger worden. We begrijpen dat er veel op je afkomt en dat je wil weten wat je kunt verwachten. Je maakt je zorgen over gezondheidsrisico’s tijdens een zwangerschap. Of wat voor jou het goede moment is om zwanger te worden.
Het zijn hele begrijpelijke zorgen die je hebt. Bij WeightWorks beantwoorden we alle vragen die je hebt zodat je goede keuzes kunt maken voor jezelf. Tijdens de screeningsgesprekken kun je al je vragen stellen aan de behandelaren. Als je op gesprek wil komen bij ons, bespreek dan met je huisarts een verwijzing.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een maagverkleining?

Doe dan de Quickscan! Ontdek snel en eenvoudig of een maagverkleining een optie voor jou kan zijn door onze Quickscan te doen. Het is een handige tool die je helpt te beoordelen of je voldoet aan de criteria voor een maagverkleining.

Disclaimer - Belangrijk om te weten
De inhoud van de blogs van WeightWorks en van deze website in het algemeen zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij ernaar streven om betrouwbare en actuele informatie te verstrekken, vervangt deze informatie niet het professionele medische advies, de diagnose of de behandeling van/door een gekwalificeerde gezondheidszorgverlener. Het is belangrijk om altijd het advies van jouw arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener in te winnen met betrekking tot jouw specifieke gezondheidstoestand of met vragen over medische aandoeningen. Neem nooit medische beslissingen op basis van informatie, die je hebt gelezen op onze website of op andere sites, zonder voorafgaand overleg met een of jouw arts.

1 maart 2024 |

WeightWorks